Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GJERSTAD / NARVESEN

«Hinna – Gausel»
CIRCTOT 02-2023

Det er ikke mange dagene siden vi anmeldte en av de to nye plateutgivelsene fra altsaksofonisten og klarinettisten Frode Gjerstad. Sist gang var det hans evigvarende prosjekt Circulasione Totale Orchestra, i ny og neddimensjonert utgave. Og sannelig kommer han ikke også med enda en utgivelse i samme slengen. Denne gang sammen med bysbarnet og den Berlin-baserte trommeslageren Dag Magnus Narvesen. Gjerstad forteller i coveret at de to er oppvokst nesten i det samme nabolaget, Gjerstad på Hinna og Narvesen på Gausel, litt lenger syd, og med Boganes og Jåttå videregående skole imellom. Men det er ca. 30 års forskjell i tid. Men de3t spiller ingen rolle når det er snakk om jazz og fritt improvisert musikk.

Vi har flere ganger utropt Gjerstad til mentor for nesten all frittgående improvisasjonsmusikk i Norge. Og det er han, og bare han, som skal ha æren for at så mange frittgående musikere har trådd sine «barne- og ungdomspumps» i oljebyen på Sør-Vestlandet.

Narvesen har utviklet seg kraftig etter at han for en del år siden valgte å bosette seg i Berlin. Han spiller med en rekke spennende prosjekter, med Alexander von Schlippenbach og Aki Takase som de mest kjente.

På plate Gausel, får vi seks fritt improviserte strekk, hvor alle titlene er relatert til lokale stedsnavn. Og de starter med «Hinna», før vi får «Jåtten skole», «Boganes», «Jåttånuten» og «Gauselskogen», før de avrunder dette «settet» med «Gausel». Og siden platen er innspilt i Villrosen på Hinna (15. og 16. august 2021), kan det nesten ikke bli mer lokalt.

Men det er kun låttitlene som kan kalles lokale i denne sammenhengen. For musikken er hele veien ytterst internasjonal. Og når Gjerstad kan senke skuldrene, uten å tenke på de andre musikerne, og bare improvisere i vei, med en solid sikkerhet om at resten av musikken blir tatt godt vare på, så er det nesten ingen i dagens jazz som overgår Gjerstads spill.

Man skulle nesten tro at Narvesen ville spille med en viss ærbødighet og respekt for «mester» Gjerstad. Men her er det ingenting som tyder på at han holder noe tilbake. Her er det to fritt improviserende musikere som kjenner hverandre godt (blant annet fra platen Live at TOU, som kom for tre år siden), noe som fører til en viss ro over hele opptaket som fascinerer.

Men det er ikke noe konvensjonelt ballade-album. Langt ifra. Her får vi to musikere som spiller hverandre gode, på lik linje med den gamle Rosenborg-filosofien til Nils Arne Eggen. Men to musikerne har holdt på med å spille hverandre gode både sammen og i en lang rekke andre musikalske prosjekter over mange år, så resultatet blir noe helt annet og bedre enn det Rosenborg presterer på fotballbanen nå om dagen.

Dette er rett og slett blitt en nydelig innspilling med fritt improvisert musikk, fra to utmerkede musikere. Og jeg blir aldri lei av å høre noen av dem, nesten uansett hvem de spiller med. Et norsk ordtak heter at «Skomaker bli ved din lest», og det beste beviset for det er å følge Frode Gjerstad fra hans første kassettutgivelser med Eivind One Pedersen med flere fra Encontros closo og gjennom noen hundre andre musikalske prosjekter fram til i dag. Da får du et solid innblikk i den norske frijazzen som er enestående. Så kan du også gå til anskaffelse av noen plateprosjekter Narvesen har bidratt på de sewnere årene, som prosjektene med Alexander von Schlippenbach og hans bedre halvdel, Aki Takase og hennes Japanic-prosjekt.

En innspilling man bare skal ha i samlingen!

Jan Granlie

Frode Gjerstad (Bb clarinet, altoflute, alto saxophone), Dag Magnus Narvesen (drums, percussion)  

Skriv et svar