Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HOLUM | BALLE 4

«Drømmelys»
GATEWAY

Trompeteren Randi Holum kommer opprinnelig fra Hamar i Norge, men har, som en del andre fornuftige mennesker, emigrert sørover til Danmark og København. Sammen med pianisten Niels Balle står hun i spissen for en kvartett som spiller en blanding av det «pære» danske og norsk jazzmusikk slik den kan høres rundt om på klubber i hele «furet værbitt». I løpet av flere års samarbeid har de formet sitt uttrykk, som er et luftig, stemningsfullt og lyrisk uttrykk hvor trompeten til Holum spiller en sentral rolle. Selv sier de at kjærligheten til livet og naturen forent i egne komposisjoner samt i tolkninger av andres komposisjoner er ankeret i det de gjør.

Med seg i bandet, har de to vokalisten Anna Kruse, bassisten Ida Hvid og trommeslageren Jesper Uno Kofoed, også medvirker altsaksofonisten Kasper Wagner på ett spor.

Musikken vi får servert er uten tvil skandinavisk. Og selv om mye er både norsk og dansk, føler jeg at denne platen heller like mye, om ikke mer, mot Sverige. Dette skyldes på mange måter Anna Kruses svenske vokal, som hele veien er klar og ren og som tar oss med direkte ut i en svensk sommerstemning langt inne i den svenske «gläsbygden». Og i de fem låtene Kruse medvirker, er det også hun som spiller «hovedrollen», ofte sammen med Holum.

Holum er en dyktig trompeter, som har fått altfor lite oppmerksomhet i Danmark (og, ikke minst, hjemlandet). Hun spiller med en kjlar og fin tone, og hennes improvisasjoner fungerer perfekt i dette landskapet. Niels Balle er en pianist med lang fartstid i den danske jazzen, og må regnes som en av de som «holder fortet» for denne type musikk skal lages. Og både bassisten Ida Hvid og trommeslageren Jesper Uno Kofoed fungerer godt i sammenhengen, selv om de for det meste opererer som et komp, uten altfor mange solistiske oppgaver.

Dette er blitt en plate for de sene kvelder med et godt glass fra de sydlige deler av Frankrike. En plate man skal sitte rolig ned og nyte, uten noe som helst annet å foreta seg. Så kan man gjerne lukke øynene og drømme seg bort fra kulde, regn og vind og tilbake til barndommens somre, som alltid var mye varmere, roligere og bedre enn de er nå om dagen.

Holum og Balle med venner har laget en fin plate som skal nytes, og avslutningssporet, Balles «Visa från Småland» er akkurat så mye Jan Johansson og Georg Riedel som en vise fra Småland skal være. Her får vi også en nydelig bass-solo fra Ida Hvid som passer perfekt inn i helheten.

Jan Granlie

Randi Holum (tp, flh), Niels Balle (p), Anna Kruse (v), Ida Hvid (b), Jesper Uno Kofoed (dr), Kasper Wagner (as)


Skriv et svar