Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HORSE ORCHESTRA

«Four Letter Word»
BAREFOOT REBFREC054LP

Det spirer og gror godt i det relativt unge musikermiljøet i København. Musikerne vi finner i Horse Orchestra, dukker mer eller mindre hele tiden i diverse andre konstellasjoner, spesielt på klubben 5e, nede i Kødbyen.

Det virker som denne gjengen av dansker, en svenske, en islender og to nordmenn ikke bryr seg nevneverdig om å passe inn i en spesiell stilart, eller innenfor et spesielt og hipt undergrunnsmiljø, som ofte er tilfelle med en slik gjeng musikere. Her møter vi pianisten Jeppe Zeeberg, som kanskje er den som er den ledende organisatoren for denne gjengen, trompeteren Erik Kimestad Pedersen fra det brede sørland i Norge, den svenske trombonisten Petter Hängsel, den islandske saksofonisten Ingimar Andersen, tubaisten Kristian Tangvik fra Trøndelag og danskene Nicolai Kaas Claeson på bass og Rune Lohse på trommer.

For den som hører dette bandet for første gang, så er det nesten vanskelig å tro det man hører. Her er det en blanding av svenske Kustbandet, Sun Ra og det nederlandske bandet Flat Earth Society som kaster seg ut i det. De spiller alt! Fra inspirasjoner fra 30-tallet og Fletcher Hendersons storband til fri improvisasjon helt i landskapet til Sun Ra og galskapen Flat Earth Society serverer.

Og musikken er ikke av det slaget som er gjort kun for å være morsomme, eller at de vil lage show for showets skyld. Her møter vi ytterst seriøse musikere som tar galskapen på alvor.

Det er Jeppe Zeeberg, en av Danmarks ledende unge jazzmusikere, som har skrevet mesteparten av musikken, men han har også fått hjelp av trombonist Hängsel, trommeslager Lohse, og når de avslutter med filmmusikken til den tyske filmen «Morgens um sieben ist die Welt noch in Ordnung» komponert av selveste James Last, så er det meste fullkomment!

Musikerne følger nøye de skrevne notene, men lar det bevege seg ut i galskapen og frijazzen der det passer seg. Alle musikerne er dyktige instrumentalister, og selv om man ikke skal trekke fram noen spesielle i et slikt band, er det umulig å komme unna det utmerkede trombonespillet til Petter Hängsel, sammen med Jeppe Zeebergs pianospill.

Og skal man trekke fram noen favoritter, så må det ble åpningssporet, «Equus Carnivorus» og «Barok, Sydeuropæisk Begravelsesmusik, Tradisjonel Jazz og Fri Improvisasjon», en låt som på mange måter oppsummerer hva Horse Orchestra holder på med.

Platen er innspilt med publikum i studio i Vanløse i juni i år, og det er tydelig at dette var en hyggelig dag ute i utkanten av København. For hele veien låter dette originalt, tradisjonelt, spennende og råtøft!

Horse Orchestra ble beæret med tittelen «Årets nykommer» ved fjorårets Danish Music Award, og her kommer det synlige bevis på at juryen gjorde en fremragende jobb i utvelgelsen. Å hildrande du, for ei tøff plate!!!

Jan Granlie

Erik Kimestad Pedersen (tp), Ingimar Andersen (s), Petter Hängsel (tb), Kristian Tangvik (tuba), Jeppe Zeeberg (p), Nicolai Kaas Claesson (b), Rune Lohse (dr)

Skriv et svar