Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

I AM THREE

«Mingus Mingus Mingus»
LEO RECORDS LR 752

Den tyske saksofonisten Silke Eberhard, kjenner vi fra flere spennende improvisasjonsprosjekter, blant annet sammen med pianisten Aki Takase i en utsøkt hyllest til Ornette Coleman på platen «Ornette Coleman Anthology», men hu har også samarbeidet med blant andre Dave Burell, Alex Huber, Ulrich Gumpert og en rekke andre.

I prosjekter I Am Three, samarbeider hun med trompeteren Nicolaus Neuser og trommeslageren Christian Marien i 12 komposisjoner gjort av bassisten Charles Mingus.

Det mest originale med dette, er jo i første rekke at man gjør Mingus’ musikk uten bass. I tillegg er det å gjøre dette kun med altsaksofon, trompet og trommer, noe som gir musikken en helt annen form og sound enn originalene.

Det starter med «Better Get Hit in Yo’ Soul» før vi får «Fables of Faubus». Og videre kjente låter fra Mester Mingus, som «Oh Lord, Don’t Drop That Atomic Bomb On Me», «Opus Four», «Goodbye Pork Pie Hat», «Moann’», Self-Portrait in Three Colors», «Eclipse», «Jelly Roll», «In Other Words» og «Orange Was the Color of Her Dress, Then Blue Silk», før de avslutter med «Canon».

Alt materialet er arrangert av de tre musikerne i fellesskap, noe de gjør på en fin måte. Det blir hele veien deres egen musikk, og selv om de hele tiden ligger tett på originalene, så fungerer det godt. De er alle dyktige musikere, som kan sine instrumenter, og innimellom skifter stemningene slik vi likte det spesielt godt hos Mingus.

Eberhard er en strålende altsaksofonist, som kan sin jazzhistorie, og som er en av de beste altsaksofonistene på den europeiske jazzscenen i dag. Nikolauis Neuser, som jeg ikke kjenner fra før, har en tone i trompeten som passer perfekt inn i denne musikken, akkurat passe rå og ujålete, og selv om trommeslager Christian Marien befinner seg et godt stykke fra Mingus’ faste trommeslager, Dannie Richmond i uttrykket, så tilfører han musikken mye energi og trøkk.

«Mingus Mingus Mingus» er blitt en fin hyllest til Mester Mingus og hans musikk, fra tre musikere fra den Berlinske jazzscenen som vi gjerne hører mer fra. Særlig når de gjør disse nedstrippede versjonene av Mingus’ musikk.

Jan Granlie

Silke Eberhard (as), Nikolaus Neuser (tp), Christian Marien (dr)

Skriv et svar