Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

I THINK YOU’RE AWESOME

«The Good Fight»
JAEGER COMMUNITY

Bandet I Think You’re Awesome dannet i 2009 av bassist og komponist Jens Mikkel i Aarhus, og inntok raskt posisjonen som et av Danmarks ledende band innenfor kombinasjonen idiejazz, afrobeats, country-tilnærming, fri impro, klassisk samtidsmusikk og pop i en spennende blanding. Deres første innspilling «Løft mig op så jeg kan nå» fra 2014, ble fulgt opp med «Books & Books Live» i 2016 (som vi anmeldte, og anmeldelsen kan du lese HER. Etter det har de utgitt «Kiss Your Darlings», «Suite to be You and Me», sammen med Täiga String Quartet og «Late Bloomer» med Thomas Madsen, før de nå utgir plate sammen med Aarhus Jazz Orchestra, ett av de beste storbandene i landet. De har også samarbeidet med Dansih Radio BigBand, den danske trombonisten Ole «Fessor» Lindgren, saksofonisten Christian Vuust og storbandarrangøren Signe Bisgaard.

I Think You’r Awesome består av Lars Fiil på piano og synth, Alex Jønsson på gitar, Morten Kærup på gitar og banjo, Jens Mikkel på bass, Andreas Skamby på trommer og Frej Lesner på elektrisk perkusjon. Og det er ingen tvil om at vi her snakker om at «stjerne-hold» innenfor den aarhusianske jazzen.

«The Good Fight» er et verk for bandet og Aarhus Jazz Orchestra. Det er, som de selv sier det «instrumentalmusikk som har som mål å fange tonene av håp, angst, forvirring og glede. Kanskje vi faktisk kan løse klimakrisen? Kanskje barna mine vokser opp i en verden som er mye verre enn den jeg har vært i?»

Og det er en varierende blanding av moderne stilarter vi får servert. Og det er ingen tvil om at Aarhus Jazz Orchestra har vært en god tilvekst for bandet – eller omvendt. For det er ytterst behagelig og fin storbandmusikk vi får servert, sammen med bandets eget uttrykk, som forsterkes og vides ut ved hjelp av det store bandet.

Og det jeg synes de har lykkes mest med på denne utgivelsen, er å kombinere sin egen «lounge»-musikk med det store orkesteret på en fremragende måte. Komposisjonene ligger i det landskapet vi er blitt vant til fra bandet, men ved å tilføre Aarhus Jazz Orchestra og deres mange, dyktige solister og ensemblemusikere, har I Think You’re Awesome fått en ny dimensjon, som ikke er like «hip» som tidligere, men som har vokst seg store og sterke, og hvor komposisjonene får adskillig mer dybde. Men de har valgt å ikke ha med hele det store orkesteret. Det rytmiske tar de seg av selv, noe som gir innspillingen mye mer anstrøk av ne helhet enn om de skulle ha to komp å forholde seg til.

Og bandet inneholder noen utmerkede solister som, med god hjelp av noen av det store ensemblets medlemmer, avleverer solier som passer perfekt inn i musikken. Og jeg føler at det er Fiil og Mikkel som styrer skuta med hardest hånd og sørger for at dette driver fint avgårde hele veien.

Dette er blitt en svært hørverdig og deilig plate fra aarhusianerne, og en plate som bør komme høyt opp i kåringen av årets danske plate under Danish Music Awards Jazz rett før jul, selv om jeg i år mener de får sterk konkurransen av flere fine innspillinger med større orkestre i Danmark. Og, som alltid, er platene til I Think You’re Awesome utstyrt med utmerket coverdesign Simon Gorm Eskildsen. Bare disse coverne er, nesten, verdt prisen på bandet plater alene.

Jan Granlie

Lars Fiil (keys), Alex Jønsson (g), Morten Kærup (g, bjo), Frej Lesner elec perc), Andreas Skamby (dr), Jens Mikkel Madsen (b), Mads Bærentzen (p), Kasper Wagner (as), Johan Toftegaard (as), Michael Bladt (ts), Cesar Joaniquet (ts), Michael Olsen (bs), Lars Vissing (tp), Jan Lynggaard Sørensen (tp), Lars Søberg (tp),   Jakob Sørensen (tp), Stefan Ringive (tb), Tobias Stavngaard (tb), Jonathan Bruun Meyer (tb), Henrik Resen (btb)

 

Skriv et svar