Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ILMILIEKKI QUARTET

«Ilmiliekki Quartet»
WE JAZZ RECORDS, WJCD38

Finske Ilmiliekki Quartet er noe av det nærmeste man kommer en supergruppe i Finland. De har tidligere gjort flere plater som kvartett, pluss to sammen med den finske vokalisten og fiolinisten Emma Salokoski. Og her på salt peanuts* har vi tidligere anmeldt deres nest siste utgivelse, «Land Of Real Men» på We Jazz, som kom i 2019, og anmeldelsen kan du lese HER.

Ilmiliekki Quartet er en av de mest elskede gruppene i den finske jazzscenen, og man kan beskrive musikken som fengende, oppløftende, melodiøs jazz med ekte dybde. Bandet ble startet i 2002 og kastet seg umiddelbart inn i den internasjonale toppen av jazzgrupper ved å vinne Young Nordic Jazz Comets. Ilmiliekki-kvartettens musikere er kjente navn for alle som har fulgt med på den finske samtidsjazzen de senere årene. Alle medlemmene har suksess på egen hånd, men sammen har de verdsatt dette spesielle samarbeidet siden ungdommen.

Nå er de tilbake med sitt nye selvtitulerte album på We Jazz Records. Kvartetten med trompeteren Verneri Pohjola, pianisten Tuomo Prättälä, bassisten Antti Lötjönen og trommeslageren Olavi Louhivuori er en bærebjelke i den finske jazzen og bandet har jevnt og trutt utviklet lydbildet gjennom to tiår. Kvartettens musikere, som alle har solide solokarrierer ved siden av Ilmiliekki Quartet, har vokst med og gjennom å opptre sammen med denne jevnlig arbeidende kvartetten. Musikken har en sanglignende melodisk kvalitet, som pares naturlig med deres frie leting etter nye musikalske landskap.

Vi får seks komposisjoner hvor alle musikerne har bidratt, pluss at vi får Tikkanen og Mäkirantas «Aila», og innspillingen er gjort i Kalio-kuninkala i Järvenpää fra 25. til 26. januar i 2021, og de starter med Lötjönens «Three Queens», og derfra og til de avrunder med Prättäläs «Kaleidoscopsque», er dette musikk slik vi liker å høre de fire. Musikken er moderne, melodiøs, og veldig nordisk jazz, hvor særlig trompetspillet til Verneri Pohjola er fremtredende. Og man legger merke til at dette er fire musikere som trives godt sammen, og som kjenner hverandre nærmeste ut og inn. For det er en helhet i spillet som fascinerer.

Samtidig er det fire ytterst dyktige musikere som fungerer svært godt sammen. De kommuniserer nærmest perfekt gjennom hele innspillingen, og alle bidrar med fine solier, særlig i de låtene de selv står ansvarlig for. Og musikken er variert, fra det drivende og gode til balladeformatet, som i Prättäläs fine andrespor, «Sgr A*», som etterfølges av Tikkanen og Måakirantas fine ballade «Aila», før den typiske Pohjola-komposisjonen «Follow the Dawn Breadcrumbs» overtar, og bringer tankene til flere trompetplater vi har hørt de senere årene på selskapet ECM. For det er noe Tomasz Sankosk over spillet til Pohjola, noe som kommer spesielt fram i denne fine låten.

«Night Song» er skrevet av Olavi Louhivuori, trommeslageren som dukker opp nesten overalt i finske bandkonstellasjoner, og er en låt som skiller seg litt fra de andre på platen. Men etter en litt «søkende» start kommer Pohjola inn med fint trompetspill, og vi er godt inne i den lyriske delen av den finske jazzen. Her synes jeg vi spesielt kan legge merke til Pohjolas trompetspill, som er klart og rent, og som hele veien er «skråsikkert», mens komponist Louhivuori holder styr på stemningen med løst og fint trommespill i bakgrunnen, uten å fremheve seg selv nevneverdig.

Så avslutter de med Prättäläs «Kaleidoscopsque», en fin avslutning som man som lytter mer enn gjerne kan sitte igjen med i bakhodet etter at musikken har stilnet. For dette er en nydelig låt, som har noe Miles Davisk over seg, fra Davis’ overgang fra det akustiske til det elektriske.

Dette er blitt en nydelig plate fra fire av Finlands beste (og hyggeligste) musikere. De kommuniserer på en fremragende måte, og de er alle fire svært dyktige og lydhøre musikere. Musikken har gjennomgående et klart nordisk preg, og alle fire gjør en stor innsats for at dette skal bli en storartet plate.

Denne innspillingen bør bane vei for en rekke klubb- og festivaljobber for disse fire musikerne, ikke bare i Pori, Espoo eller Tampere i Finland, men i hele Norden og Europa. For dette er kvalitetsmusikk i alle ledd!

Jan Granlie

Verneri Pohjola (tp), Tuomo Prättälä (p), Antti Lötjönen (b), Olavi Louhivuori (dr)

 

Skriv et svar