Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

INGRID HAGEL

«New Beginning»
WINTERDREAM MUSIC, 001NBG

Den estiske fiolinisten og vokalisten Ingrid Hagel, har etter mange år i København vent tilbake til Hjemlandet. Og det er muligens derfor hennes nye plate har fått tittelen «New Beginning». Nå var det viktig å komme seg hjem til Estland, sitt hjemlige språk og kultur, og vekk fra «syndens pøl» i København.

Fra hennes København-periode kom platen «Tharpita» i 2014, som du kan lese anmeldelse av HER. Dette var en plate hvor hun samarbeidet med danske musikere, og jeg vil hevde at Hagel har gått en lang vei derfra og til den nye platen som nå surrer på anlegget.

Her samarbeider hun med saksofonisten Raul Sööt, trompeteren og flugelhornisten Jason Hunter, gitaristen Marek Talts, bassisten Martin-Eero Köressaar og trommeslageren Eno Kollom, pluss at fløytisten Tomas Trulsson er med på to låter. Alle komposisjonene er gjort av Hagel, og jeg føler at Hagel på denne innspillingen virkelig har «tatt grep» og laget en interessant plate.

Best synes jeg det fungerer når vi får Hagels fiolin i front. Hun er en strålende utøver som klarer kunststykket å kombinere det klassiske utrykket med jazz og mer populærmusikalske utrykk. Komposisjonene er varierte og fine, og i noen av sporene hvor hun også viser seg fram som vokalist, låter det fint. Hele veien får man et slags estisk lydbilde som er særpreget for flere av musikerne fra Estland, hvor særlig vokalisten Liisi Koikson er en man kan sammenligne henne med.

Hun har alliert seg med gode musikere, selv om jeg synes saksofontonen til Raul Sööt blir litt for tynn innimellom. Men med stilsikkert og solid fiolinspill i front, er dette blitt en fin plate i det litt «lettere» jazzlandskapet, med avslutningslåten «Wannabe» som et slags høydepunkt, og en låt som gjerne kan bli en «hit» i hjemlandet.

Hagel kan gjerne ta med seg musikerne sine og komme tilbake på en gjestevisitt i Danmark. Og jeg er overbevist om at med denne platen vil det kunne åpne seg opp festival- og klubbjobber både på Jazzkaar i Tallin og i nabolandene.

Jan Granlie

Ingrid Hagel (vio, v), Raul Sööt (s), Jason Hunter (tp, flh), Marek Talts (g), Martin-Eero Köressaar (b), Eno Kollom (dr), pl Tomas Trulsson (fl)

Skriv et svar