Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

INGRID LAUBROCK ANTI-HOUSE

«Roulette of the Cradle»
INTAKT CD 252

Saksofonisten Ingrid Laubrock, er en av de musikerne vi skriver mye om her på salt-peanuts. Hun kommer opprinnelig fra Tyskland, i grenseområdet mot Nederland, men har de senere årene vært bosatt i Brooklyn, hvor hun er en aktiv del av det interessante improvisasjonsmiljøet i bydelen.

For noen dagen siden anmeldte vi pianisten Kris Davis’ nye innspilling, hvor hun bl.a. hadde med seg klarinettisten Oscar Noriega på platen. Han er også med på Laubrocks siste, sammen med Kris Davis på piano. I tillegg møter vi gitaristen Mary Halvorson, bassisten John Hébert og trommeslageren Tom Rainey, i åtte relativt kompliserte og intrikate melodier gjort av Laubrock.

Da dette bandet sist spilte på Nasjonal Jazzscene i Oslo, likte salt-peanuts-medarbeider John Hauknes bandet så godt at han erklærte at dette bandet skulle spille i hans begravelse! Og det er ingen dårlig attest å få, fra en som har hele jazzhistorien på plater hjemme i stua.

Det hele starter forrykende med «That’s All She Wrote» med heftig pianospill fra Davis. Det fortsetter i tittelsporet «Roulette Of The Cradle», hvor Davis virkelig får vist seg fram, sammen med trommeslageren Tom Rainey.

Jeg husker de første platene jeg kom over med Laubrock, hvor hun var mest opptatt av den brasilianske musikken. Jeg kan trygt si at dette har endret seg. På tittelsporet raser hele gjengen avgårde på fortreffelig vis, med Halvorsons enkle, men originale og effektive gitarspill som en slags rettesnor. Laubrock holder seg litt i bakgrunnen, men på tittelsporet leverer hun en vakker og intelligent solo over Raineys trommespill. Laubrock har de senere årene spilt en del med Anthony Braxton, noe jeg synes man godt kan høre i måten henne komponerer og spiller på.

Tredjesporet, «Face the Piper, Part 1» møter vi Laubrock i førersetet, i en ballade hvor sopransaksofonspillet høres mest ut som en fløyte. Her merker vi oss hvilken stor innflytelse bassist John Hébert har på Laubrocks musikk. Hans spill med bue i bakgrunnen her er nydelig. Laubrock har ingen særegen tone i saksofonene sine, men hennes spill er ytterst kreativt og fint. Hun har stålkontroll på teknikken, og hennes kreativitet tar ingen ende.

Og slik fortsetter det. «Face the Piper, Part 2» er mer som en kollektiv komposisjon hvor Halvorson legger noen førende akkorder som de andre «leker seg med», før hun tar styringen med en eminent solo, som jeg ikke kan huske noen gjør henne etter. I første omgang kan det virke som hun slett ikke kan spille gitar, men hun lar soloen vokse og vokse og fremviser et gnistrende spill, langt fra McLaughlin og «hurtigløperne», men utrolig effektivt og tøft! Og da kompet oppdager hvor hun vil, setter de i gang en utrolig fint bakteppe, og vi får (nesten) en bebop-sekvens.

«Silence … (for Monika»), er en nydelig, men ikke helt enkel ballade, likesom «… and Light (for Izumi)» hvor Davis’ pianospill er framtredende, og på begge disse låtene er Noriega bidrar Noriega med vakkert og effektivt klarinettspill.

Så rundes det av med «From Farm Girl to Fabolous, Vol. II», nok en gang med interessant, nesten Hawaiigitar-aktig spill fra Halvorson, og fler fritt improviserte strekk, før vi lander pladask i bakken med «Red Hook», en verdig og «lettere» avslutning på ei aldeles strålende plate, og ei låt som på mange måter oppsummerer hele plata.

Dette er Ingrid Laubrocks tredje innspilling i eget navn på INTAKT. Tidligere har hun også vært med på to plater i Tom Raineys navn på selskapet, pluss flere i Kris Davis navn på Clean Feed, og en haug med andre, strålende innspillinger. Men jeg tror jeg vil kåre «Roulette Of The Cradle» til en av hennes beste til nå! Anbefales på det sterkeste til folk med åpne ører!

Jan Granlie

Ingrid Laubrock (ts, ss), Mary Halvorson (g), Kris Davis (p), John Hébert (b), Tom Rainey (dr), Oscar Noriega (cl)

Skriv et svar