Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

IRIS BERGCRANTZ

«Trasighet och fransar»
LADYBIRD, 79556860

Vokalisten og komponisten, Iris Bergcrantz kommer fra Skåne, og hennes stemme har blitt beskrevet som emosjonell, klangfull og vakker. Hun har tidligere utgitt to album i eget navn: «Different Universe» og «Young Dreams», og den sistnevnte ble nominert til en Danish Music Awards for beste vokaljazzalbum i 2020. «Young Dreams» ble også kåret til Årets beste vokaljazzalbum i både Lira Musikmagasin og Los Angeles Jazz Bossa & Beyond. Hun har spilt på A-Trane i Berlin, Rochester International Jazz Festival i New York, London á capella-festival og mange steder rundt om i Europa, og hun ble nominert til svensk Grammy i 2019 med gruppen Åkervinda.

Nå har hun tatt for seg den svenske viseskatten, i form av Olle Adolphsons rike komponistgjerning. Og med seg for å tolke noen av Sveriges mest kjente viser, har hun fått med seg en grunnstamme av musikere i pianisten Calle Brickman, bassisten Anders Fjeldsted og trommeslageren Anders Fryland. I tillegg har hun invitert med sin far, trompeteren Anders Bergcrantz, Jasmin Gomaa på valthorn, Maria Bergström og Samuel Lundström på fiolin, Elina Nygren på bratsj og Johanna Hydén-Lander på cello.

Jeg tror ikke det er mange i Sverige som ikke har et forhold til Olle Adolphson (eller Gustaf Edvin Olof Adolphson, som var hans egentlige navn). Han var en visedikter som levde fra 1934 til 2004, og debuterte med platen «En stol på Tegnér» i 1963, og som utga 19 plater før han avsluttet med «Tystnaden smyger som en katt», som kom ut i 2009. I min samling står fremdeles utgivelsen «Två tungor», hvor noen av hans beste låter er samlet, etter min smak.

På «Trasighet och fransar» får vi 11 låter, hvor de fleste forbindes med Adolphson, men vi får også den tradisjonelle «Byssan Lull», Nils Ferlins tekst på «De ville dig i fângsel» og Beppe Wolgers tekst i «Det gåtfulla folket». Og de starter med «Kanske du ville ha mig då», hvor Iris Bergcrantz lyse stemme gir et nytt bilde på Adolphsons låt, hvor vi er vant til å høre hans adskillig dypere stemme i front.

Deretter får vi den lystigere «Vem», som nesten kan tolkes, melodisk, som er forløper til «Byssan Lull», som kommer litt senere. Mellom «Vem» og «Byssan Lull» får vi den fine «Eva», som har akkurat så mye svensk folkemusikk i seg, at den nesten ikke kunne vært gjort av andre enn en svenske.

Og selvsagt får vi Adolphsons mest kjente låt, «Trubbel», som her får et fint arrangement av Anders Fjeldsted, som har arrangert de fleste låtene, ved siden av Bergcrantz.

Hele veien er det, selvsagt, Bergcrantz lyse stemme som er det dominerende. Hun har en fin stemme som passer til låtene, og hun minner om flere svenske, kvinnelige vokalister, som Sofia Karlsson, som i 2005 gjorde den fine innspillingen «Svarta ballader» hvor hun gjorde komposisjoner av Dan Andersson.

Jeg synes arrangementene, både de Bergcrantz selv står for og, særlig, de som Fjeldsted står ansvarlig for, er utmerkede – med avbalanserte strykere, avdempet trompet, og utmerket spill av grunnstammen i bandet.

Låtene til Adolphson er ikke like enkle å synge hele veien, men jeg synes Bergcrantz takler det på en fin måte. Og versjonen av «Det gårfulla folket», er både original og fin. Her er det Bergcrantz mot, Anna-Lena Laurin, som har laget arrangementet, som er mer «komplisert» enn de andre, men musikerne kommer svært gdt fra det her også.

Dette er blitt en fin viseplate, som hyller Adolphson på en fin måte. Bergcrantz har fått med dyktige musikere, og de gir Adolphsons viser en god innpakning. Men jeg savner en av mine absolutte svenske favoritter, Adolphsons nydelige «Jag ger did min morron». Ingen jazzplate, men en fin viseplate med jazzelementer.

Jan Granlie

Iris Bergcrantz (v), Calle Brickman (p), Anders Fjeldsted (b), Anders Fryland (dr). Anders Bergcrantz (tp), Jasmin Gomaa (valthorn), Maria Bergström (vio), Samuel Lundström (vio), Elina Nygren (viola), Johanna Hydén-Lander (c)

Skriv et svar