Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACK KEROUAC

«The Beat Generation – His Complete Albums»
HOODOO 263535
[GJENUTGIVELSE]

Den amerikanske poeten Jack Kerouac ble født i Lowell i Massachusetts den 12. mars 1922, og døde i St. Peterburg i Florida den 21. oktober 1969. Han blir regnet som en av beat-poesiens viktigste bidragsytere i USA, men hadde røtter fra Canada.

Han regnes som opphavsmannen til beatbevegelsen og den spontane prosaen, og hans gjennombruddsroman, «On The Road», ble en gedigen suksess, og er i dag en moderne klassiker.

Men han var, som veldig mange av hans kolleger, også svært opptatt av jazz. I 1992 kom CD-boksen «The Beat Generation» ut, med fire CDer med en rekke av beatpoesiens fremste «yppersteprester». Selvsagt åpner det hele med Kerouak, før vi får bidrag fra poeter som blant andre Langston Hughes, William Burroughs, Lord Buckley, Howard K. Smith og Lenny Bruce. Musikalsk blir det hele tatt hånd om av blant andre Leonard Feather, Babs Gonzales, King Pleasure, Nelsom Riddle, Tom Waits, Lee Konitz med Gerry Mulligan Quartet, Dizzie Gillespie, Charles Mingus, Lambert, hendrix & Ross, Cjharlie Ventura & His Orchestra, Charlie Parker Quartet og Perry Como. Og uansett om du har et nært forhold til beatpoesien eller bare er interessert i jazzen, så er dette en boks det bare er å få gribbet fatt i.
Om ikke denne boksen er nok, så har det nettopp kommet ut en boks med tre gjenutgitte plater medJack Karouac, med jazzmusikere.

Det starter med innspillingen «Poetry For The Beat Generation», hvor vi hører Karouak sammen med pianisten Steve Allen i 15 dikt/låter, hvorav den siste er fra «On The Road». Denne platen er innspilt i New York i 1958, og produsenter var Bob Thiele. Utdraget fra «On The Road» er hentet fra «The Steve Allen Show» på NBC Broadcast den 16. november 1959.

Andreplata, «Blues And Haikus» møter vi han sammen med saksofonistene Zoot Sims og Al Cohn, hvor sitnevnte også spiller piano. Vi får «American Haikus», «Hard Hearted Old Farmer», «The Last Hotel & Some Of Dharma», «Poems From The Unpblished «Book Of Blues», «Old Western Movies» og «Conclusion Of The Railroad Earth».

Jeg vet ikke hvor mye av det Karouac gjør som er ren improvisasjon, men det låter fint hele veien, og de to saksofonistene koser seg tydeligvis i poetens selskap, noe andrelåta, «Hard Hearted Old Farmer» viser (med mye latter og prat i studio.

Sisteplata «Readings By Jack Karouac On The Beat Generation» får vi Karouac alene med mange av beatpoesiens gullbarrer. Det hele avsluttes med et 15 minutters intervju med Karouac gjort av Ben Hecht i «The Ben Hecht Show» fra oktober 1958, hvor de snakker om djevelen som styrer livene våre, om politikk, buddah (Kerouac hadde en sterk og langvarig interesse for buddisme) og mange andre emner som Karouac ikke hele tiden er like interessert i å diskutere, men det er spennende lytting hele veien.

I tillegg følger det med et meget innsiktsfullt og fyldig innercover med gode linernotes forfattet av Paul Gerald.

Er du ute etter hva beatgenerasjonen sto for, så er denne boksen, eller den originale «The Beat Generation» virkelig nå å anskaffe seg. Her er det mye snadder for enhver.

Jan Granlie

Jack Karouac (v), Steve Allen (p), Zoot Sims (ts), Al Cohn (ts, p)

 

Skriv et svar