Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACKSON / BERMAN / STRØM / ØSTVANG

«Southern Sun»
STONE FLOOR RECORDINGS SFR005

Det nye radarparet innenfor norske jazzkomp, er bassisten Jon Rune Strøm og trommeslageren Tollef Østvang. I en rekke nyere konstellasjoner dukker disse to opp (All Included, Universal Indians), og nå dukket de sannelig min hatt også opp i samarbeid med saksofonisten Keefe Jackson og kornettisten Josh Berman på denne innspillingen.

Plateselskapet Stone Floor høres veldig amerikansk ut, og burde hatt sete i Chicago eller noe, men det er det ikke. Selskapet er norsk og blir drevet av kompradarparet. Innspillingen er gjort i Trondheim i mars i 2014, og endelig har vi den i hyus og i spilleren.

Saksofonist Keefe Jackson og kornettist John Berman er ukjente navn for undertegnede, men begge er tydeligvis velrenomerte herrer «over there», noe som er forståelig når man hører musikk de lager sammen med de to nordmennene.

Vi får åtte låter, og hele veien befinner vi oss i et litt strukturert frijazzlandskap, hvor de to blåserne ofte kan minne om noe vi tidligere har hørt fra Bobby Bradford eller Don Cherrys skiver. John Bermans kornett har mye av disse to i sitt spill, samtidig som han oppdaterer det til dagens jazzbilde. Keefe Jackson befinner seg i et slags Coltrane/Dolphy-landskap, og jeg synes Dolphy kommer klart fram i hans bassklarinettspill, som er kreativt, energisk og flott. Han har bakgrunn fra Chicago, og har mye av den beste jazzen derfra med seg på dette opptaket.

Og bak det hele «herjer» Strøm og Østvang som om de ikke hadde gjort noe annet hele livet. De åtte komposisjonene er delt mellom de fire musikerne, og alle låter ytterst interessant og flott.

Dette er blitt en strålende plate med relativt fritt improvisert musikk, som har dype røtter i den nyere Chicago-jazzen, fra saksofonisten Fred Anderson og framover, og en plate jeg mer enn gjerne anbefaler.

Jan Granlie

Keefe Jackson (ts, bcl), Josh Berman (cor), Jon Rune Strøm (b), Tollef Østvang (dr)

Skriv et svar