Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACOB BRO

«Gefion»
ECM 2381

Den danske gitaristen Jacob Bro har de senere årene markert seg sterkere og sterkere på den europeiske jazzkartet. Ved siden av egne prosjekter, har han samarbeidet med musikere som Paul Motian, Tomasz Stanko, Lee Konitz, Povl Dissing, Niels Lyhne Løkkegaard og en rekke andre. I eget navn har han utgitt 10 innspillinger, hvorav de to siste, «December Song» (Loveland Records, 2013) og «Gefion» virkelig har åpnet opp verden for den gode gitaristen.

På «Gefion» spiller han trio med bassisten Thomas Morgan og trommeslageren Jon Christensen, og det hele låter ECMsk, at plateselskapsdirektør Eicher må ha frydet seg kongelig under opptakene hos Jan Erik Kongshaug i Rainbow Studio i Oslo, i november 2013.

Det hele starter med tittelsporet, «Gefion», som høres ut som en videreføring av Terje Rypdals «Ørnen» fra hans skive med trioen Chasers med Bjørn Kjellemyr på bass og Audun Kleive på trommer.

All musikken er skrevet av Bro, men det er åpenbart at det er flere friere improviserte strekk ute og går. Bro er en lyttende gitarist, som liker det neddempede, og ofte «frisellske» uttrykket. Thomas Morgan er en av de mest benyttede bassistene innenfor den nyere, akustiske jazzen i Sambandsstatene om dagen. At Jacob Bro har fått han med i denne settingen gjør helheten nærmest perfekt. Han er en bassist med store ører, en fantastisk flott basslyd og med mange gode ideer. Hør for eksempel på hans nydelige 4/4-spill på tredjelåta «White». Magnifique! Og bakerst sitter trommelegenden Jon Christensen og gjør akkurat som han vil. Og det vil han! Hans bidrag her, er med på å løfte innspillingen flere hakk. Han spiller ikke en tone for mye, eller for lite. Han er akkurat der han skal være, uten å legge seg på noen forutbestemt linje. Jon er Jon! Man vet aldri hva han kommer med, men man vet at det han kommer med er akkurat det man har vært ute etter.

At jeg nevner Rypdal som en slags inspirasjon eller som et sammenligningsgrunnlag blir bare mer og mer åpenbart etter som platen skrider framover. Men da tenker jeg i første rekke på den lyriske Rypdal.

Jacob Bro har skrevet sju nydelige, tilbakelente låter, som passer perfekt for denne trioen. Favoritt: Tittelsporet «Gefion».

Platen er dedikert til en av Danmarks jazzkoryfeer, Ib Skovgaard, som gikk bort rett før denne innspillingen kom ut. En bedre hyllest til fantastiske Ib skal man lete lenge etter!

Jan Granlie

Jacob Bro (g), Thomas Morgan (b), Jon Christensen (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.