Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JACOB DINESEN QUARTET

«Unconditional Love»
STUNT RECORDS, STUCD 22052

Den danske saksofonisten Jacob Dinesen har, i mange år, vært en av de mest hørte saksofonister i hjemlandet. Han har opp gjennom årene spilt med de fleste på den danske jazzscenen, bidratt på en rekke plateinnspillinger med blant andre Kira Skov, Paul Banks, Hugo Rasmussen, Fessor, Kurt Rosenwinkel, Povl Dissing, Hanne Boel, The Pulse, Beautiful Day, Thomas Helmig og Once Around The Park, og gjort ett utall av plater i eget navn.

Den danske gitaristen Jacob Artved har, de senere årene, hatt sin base i New Yortk, hvor han har spilt med trommeslageren Jeff «Tain» Watts. Og når Artved skulle lage et plateprojekt med Dinesern, ville han gjerne ha med Watts på trommer. I tillegg fikk de med den utmerkede bassisten Felix Moseholm, og kvartetten var klar for å gå i studio i Easton, Pensylvania, den 4. og 5. desember i 2021.

Bandet var en av de mange som spilte flittig på årets Copenhagen Jazz Festival, men da med Victor Lewis på trommer, noe som ikke akkurat forringet kvaliteten. Men Watts gjør en strålende jobb på innspillingen, og siden han er en svært mye brukt trommeslager i USA, ble det å ha med han på innspillingen et ubetinget løft for innspillingen.

Vi får ni komposisjoner, hvor de fleste er gjort av Dinesen, med unntak av Geri Allens «Unconditional Love» og Duke Ellingtons «Melancholia». Og så kan man kanskje tenke at det er litt originalt for en pianoløs kvartett å gjøre to låter av to pianister, men med Artveds fine gitarspill gjør han en fremragende jobb som akkordholder og solist.

I «Dino»s kvartett får vi en samling tilbakelente og fine låter som ligger innenfor be bop-segmentet, og hele veien fungerer samspillet mellom de fire utmerket. Dinesen er en lyriker i sitt tenorsaksofonspill, og han har gode ideer som han her får «lufte» på en spennende og fin måte. Gitarist Artved har lært mye fra sin tid i USA, og legger seg fint inn blant de amerikanske gitaristene fra 60- og 70-tallet hvor det å lage spennende solier for mange har vært en stor utfordring. Men jeg synes Artved leverer kvalitet i sitt spill her. Og bak fungerer Watts og Moseholm som selve navet i innspillingen. Moseholm med solid og stødig bass-spill, og Watts med et trommespill som swinger og utfordrer, og som får det hele til å fungere fint uten at det på noe tidspunkt blir gjentagende og kjedelig.

Dette er blitt en fin plate fra de tre dansker, pluss en av de virkelig dyktige trommeslagerne fra USA. Og en plate som viser mangfoldet i den danske jazzen på en fin måte.

Jan Granlie

Jacob Dinesen (ts), Jacob Artved (g), Felix Moseholm (b), Jeff «Tain» Watts (dr)

Skriv et svar