Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JASPER HØIBY

«Fellow Creatures»
EDITION RECORDS EDN1075

Jasper Høiby er den danske bassisten som har gjort engelskmann av seg, og har de senere årene markert seg sterkt på det britiske jazzkartet, blant annet i trioen Phronesis.

Han kommer opprinnelig fra København, men flyttet til de britiske øyer i 2001 for å studere ved The Royal Academy of Music i London. Dette førte han inn i Loop-kollektivet, hvor han traff pianisten Ivo Neame (som han spiller med i Phronesis) og flere han har spilt med mer eller mindre regelmessig i årene etterpå. Phronesis (som også inneholder den svensk/norsk/danske trommeslageren Anton Eger), er et av resultatene fra denne tiden, sammen med band som Kairos 4tet, Jim Hart’s Gemini og Richard Fairhurst’s Triptych.

På «Fellow Creatures», som må regnes som et slags soloprosjekt, har han selv skrevet alle komposisjonene, og med seg i bandet har han saksofonisten Mark Lackheart, trompetisten Laura Jurd (en av britenes nye, store trompet-talenter), pianisten Will Barry og trommeslageren Corrie Dick.

Innspillingen er gjort i The Village i København den 13. og 14. januar i år, og det er aldri noe å utsette på lyden på opptakene.

Høiby skriver musikk som gir store åpninger til de enkelte musikerne i bandet, og selv om mye føles nedskrevet og nøye planlagt, får vi en rekke gode solistinnspill. Men det er ingen typisk bassplate, hvor Høiby skal vise hvor fort han kan spille. Det er mye mer en orkesterplate, hvor han har skrevet låter spesielt beregnet på disse musikerne, og hvor han på mange måter dirigerer orkesteret med bassen.

En av de viktigste, og mest brukte solistene er Laura Jurd, som har en klar og fin tone, ikke ulikt Mathias Eick eller Kenny Wheeler. Hun spiller fine og kreative soloer, og er helt framme i ensemblespillet. Saksofonisten Mark Lockheart er ikke den som stikker seg mest fram på innspillingen, men der han slipper til, gjør han en fin innsats.

Pianisten Will Barry er et nytt bekjentskap for meg. Men han er den født komp-pianist, og passer perfekt inn i denne sammenhengen. Og noen av soloene hans er både lyriske og vakre.

Og bak det hele regjerer Høiby og trommeslageren Connie Dick med stålkontroll.

Innimellom blir dette nesten som en av Arild Andersens plater. Det kan virke som når en bassist skal skrive låter for mer enn en trio, så blir det mektig musikk, så også her. Hele veien er dette musikk med muskler, selv om det hele veien er relativt lyrisk o0g vakkert.

Bassisten Jasper Høiby skal ha all ære av sin innspilling «Fellow Creatures». Vi får 10 flotte og gjennomarbeidede låter, som blir fremført av fem strålende, britiske musikere.

Jan Granlie

Jasper Høiby (b), Mark Lockheart (s), Laura Jurd (tp), Will Barry (p), Corrie Dick (dr)

Skriv et svar