Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JASPER VAN’T HOF & TONY LAKATOS

«Go With The Wind»
JARO MEDIEN JARO 4319-2

Den nederlandske pianisten og keyboardisten, Jasper Van’t Hof er tre måneder eldre enn svigermora mi, og ga ut sin første plate da jeg selv var to år gammel. Nå nesten 43 år senere har 67-åringen gitt ut en duoplate sammen med den ungarske saksofonisten Tony Lakatos, der Van’t Hof trakterer kirkeorgelet i St. Fabian og Sebastian-kirken i Rosendal, nord for Dortmund i Tyskland, og ikke langt fra grensen til Nederland.

I motsetning til den norske plata man kanskje kunne sammenlignet denne med (Himmelskip med Knut Reiersrud og Iver Kleive), er «Go With The Wind» kun originalkomposisjoner, ikke variasjoner over mer eller mindre kjente sanger og låter, slik som med «Himmelskip». Det gjør at gjenkjennelseseffekten forsvinner, for de som er opptatt av slikt. Van’t Hof sine komposisjoner gjør nemlig verken skam på kirkeorgelet eller saksofonen til Lakatos.

Selv synes jeg de litt mer rolige låtene gjør seg best. Da hører man også bedre den voldsomme akustikken i opptaket, og lyden av kirkeorgelet kommer også mer til sin rett. Et eksempel er den over åtte minutter lange melodien «Makkunta», der Lakatos saksofon og Van’t Hof sitt orgelspill utfyller hverandre perfekt. Uten å ha hørt kirkeorgelet det blir spilt på i virkeligheten, virker det likevel som det nok kunne vært hentet ut enda mer av et slikt orgels storhet i opptaket. Jeg savner litt lavfrekvent drønning fra de lengste orgelpipene, men det kan jo tenkes at det mer er hifi-freaken som etterlyser det, enn jazzelskeren. For plata er både knalltøff og vakker, stemningsfull og voldsom, svevende og kontant. Man kan nesten bli religiøs av mindre.

Roy Ervin Solstad

Jasper Van’t Hof (keys), Tony Lokatos (s)

Skriv et svar