Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JAVON JACKSON

«With Peter Bradley»
SOLID JACKSON RECORDS, SJ1008

Javon Jackson er en amerikansk tenorsaksofonist, bandleder og pedagog. Han ble først kjent som medlem av Art Blakey’s Jazz Messengers fra 1987 til Blakeys død i 1990. I sin solokarriere har musikken hans vært en blanding av tradisjonell jazz og neo-jazz, og han har ofte blandet hard bop med soul og funk-påvirkninger, slik han har lært det hos Blakey.

Jackson fikk det ærefulle oppdraget å skrive4 musikk til dokumentaren «With Peter Bradley», etter å ha blitt godt kjent med billedkunstneren under sin tid med Bakey (han og Bradley var gode venner). Og nå har han tilegnet en hel plateinnspilling til Bradley, hvor vi hører tenorsaksofonisten sammen med pianisten Jeremy Manasia, trompeteren Greg Glassman, bassisten David Williams og trommeslageren Charles Goold, som blir ersdtattet av trommeslageren McClenty Hunter på fire av de 16 låtene.

Og de starter med «Peter Bradley», og innen de avslutter med Jacksons «’D’ Town», har de vært gjennom 15 Jackson-komposisjoner pluss Dizzy Gillispies «That’s Earl Brother». Og for den som har stor sans for musikken til Art Blakey, vil nok også falle for denne innspillingen.

Jackson er en utmerket tenorsaksofonist, som passet perfekt inn i Blakeys drivende musikk. Men han er også en utmerket balladetolker, noe som komme godt fram i åpningssporet «Peter Bradley» – en kort og nydelig sak hvor Jackson viser stor respekt for maleren.

Men derfra og ut er vi langt inne i Art Blakeys musikalske verden. Det er Jackson som er den viktigste bidragsyteren, men de andre musikerne leverer også neo-bop av godt merke. Og de to trommeslagerne har tydeligvis hørt mye på Blakey, men ikke slik at de blir kopier. Men musikkstilen liigger tett på hva vi hørte fra energiske Blakey på en haug med plater og konserter.

Dette er blitt en hyggelig plate, som ligger pent inne i tradisjonen, og hvor Jackson får vist fram at han er en habil tenorsaksofonist og komponist.

Jan Granlie

Javon Jackson (tenor saxophone), Jeremy Manasia (piano), Greg Glassman (trumpet), David Williams (bass), Charles Goold (drums), McClenty Hunter (drums)

Skriv et svar