Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JEAN-MARC FOUSSAT / THOMAS LEHN

«Spielgelungen»
FOU RECORDS, FR-CD31

Den franske musikeren Jean-Marc Foussat trakterer synth og vokal i dette samarbeidet med Thomas Lehn, som også trakterer synth. Foussat er en fransk/algerisk musiker som oppholder seg innenfor den elektroakustiske musikken som improvisator, synthspiller og lydtekniker. Han var med på å starte plateselskapet FOU Records i 2012, og har medvirket på en rekke spennende, franske utgivelser innenfor den eksperimentelle jazzen. Thomas Lehn er tysk pianist og synthspiller, som mange kjenner som en av Europas mest spennende musikere innenfor den moderne, frittgående jazzen og improvisasjonsmusikken, med samarbeid med blant andre Keith Rowe, Kjell Bjørgeengen, Paul Lovens, Urs Leimgruber, John Butcher, Phil Minton, Roger Turner, Axel Dörner, Cor Fuhler, Gerry Hemmingway, Andy Moor og The Ex på CVen.

Den 14. mars 2017 gjorde de to en duokonsert i l’En Cours i Paris, og her kommer opptaket fra den konserten. En improvisasjon, som varer i en time, ett minutt og 18 sekunder, selv om vi får pustepauser innimellom, hvor vi tas med på en synth-reise inn i et musikalsk univers som særpreges av en viss dysterhet og ytterst god kommunikasjon.

Jeg forestiller meg at dette er musikk som gjerne kan brukes i en eller annen krim- eller naturfilm, hvor det mest dramatiske foregår inne i et fjell eller en gruve, hvor det er lydene fra selve fjellet som spiller hovedrollen.

Jeg føler vi opplever at fjellet rører på seg, at vann sildrer nedover fjellsidene, at det er mørkt, og at det, kanskje, befinner seg skapninger inne i fjellmassivet man ikke kjenner til fra før. Og hele tiden forandres lydbildene, og jeg må innrømme at jeg innimellom har problemer med å kalle det de holder på med for jazz. Men det er improvisasjon på et høyt nivå, og de to har hele tiden full kontroll på hverandre og hvor de vil musikalsk.

Dette er musikk man skal sette seg ned i godstolen å lytte til. Alle andre tanker enn hva de to foretar seg skal renskes bort, og man skal spille musikken høyt, slik at man kan gå inn i det dystre landskapet med full konsentrasjon.

Spielgelungen betyr noe sånn som at spillet lykkes, noe som må bety at de to var særdeles fornøyd med samarbeidet denne marsdagen i 2017. Og tar man seg tid til å lytte til de to sin kommunikasjon ved hjelp av de to synthene og Foussats sparsomme vokal, vil man få en helt egen opplevelse av samspillet og musikken. For det skjer hele tiden spennende ting mellom de to, og er musikk jeg opplever som kjølig, intens og vakker, og opplevelsen av å være på innsiden av fjellet vil forfølge meg en god stund etter å ha spilt platen.

Jan Granlie

Jean-Marc Foussat (synth, v), Thomas Lehn (synth)

Skriv et svar