Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JESPER NORDBERG

«Solo»
KAPRIFOL RECORDS

Jesper Nordberg er en ung kontrabassist med base i Malmö og København, hvor han har studert ved Rytmisk Musikkonservatorium. Han har jobbet med en rekke europeiske jazzmusikere, som Jesper Zeuthen, Tomasz Dabrowski og Michaela Østergaard Nielsen. Med stor tone og karakteristisk følelse for rytmiske endringer og forskyvninger har han etablert seg som en individuell stemme på jazzscenene i København og Malmö. Han interesserer seg for folkemusikk fra Balkan, og har samarbeidet med musikere fra Kroatia, Serbia, Makedonia og Romania.

På debutplaten hvor han, stort sett jobber solo, får vi noen kjente, svenske låter, noen improviserte «strekk» av bassisten selv og den tradisjonelle «Ti si moja simpatjia», hvor han samarbeider med Bosko Jovanovic på samplet vokal.

Med denne blandingen av musikk, gir han et godt bilde på hvor han befinner seg i det musikalske landskapet akkurat nå, og det er en fin variasjon fra låtene skrevet av Olle Adolphson og Evert Taube og hans egne, mer frie improvisasjoner.

Nordberg er en dyktig bassist, som har stor spennvidde i det han framfører, og de to egne låtene, «Kv. Malmen #1» og «KV. Malmen #2» fungerer fint etter Adolphsons «Så är jag då ett svagt och sprucket käril» og Evert Taubes «Här är den sköna sommar». Og sammen setningen av den tradisjonelle «Stackals maj som liden e» og «Ti si moja simpatjia» fungerer fint, med Jovanovics vokal sammen med strykebass-spillet.

Deretter følger «Scherzo» og «Oasen» som også er to relativt frie, improviserte «strekk», som fungerer fint i sammenhengen. Og når han avrunder med den tradisjonelle «Vem kan segla förutan vind», har vi fått akkurat passe mengder variert solobass-spill fra en utmerket, svensk utøver.

I pandemi-tiden er det kommet en rekke solobass-plater på markedet. Mats Eilertsen har kanskje gjort den fineste, men denne innspillingen med Nordberg finner sin helt naturlige plass høyt oppe på favorittlisten.

Jan Granlie

Jesper Nordberg (b), Bosko Jovanovic (v)

Skriv et svar