Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JIMMY GIUFFRE / JIM HALL TRIO

«Complete Studio Recordings»
PHONO 870227

Klarinettisten og saksofonisten Jimmy Giuffre fikk aldri den store heltestatusen som han hadde fortjent innenfor det kritiske jazzpolitiet. Spesielt ikke i USA. Han hadde faktisk et større navn i Europa og Asia, både blant publikum og andre musikere. Han var heller aldri en musiker som «sto på barikadene» og frontet seg selv, beskjeden som han var.

De innspillingene som er samlet på «Complete Studio Recordings» er hentet fra perioden 1956 til 1959, hvor han spiulte mye sammen med gitaristen Jim Hall. Og disse to musikerne sammen, ble nesten som siamesiske tvillinger på spillejobb. De var av samme støpning, og samarbeidet utrolig godt gjennom de årene de holdt det gående. Og det er lett å høre hvor godt dette samarbeidet var, bl.a. på tredjesporet på første CDen, «A Song Is You». Et fantastisk og intrikat samspill over en drivende bass (Ralph Peña).

Vi får fire CDer i boksen, hvor all musikken disse to gjorde i studio sammen i perioden er dokumentert.

Vi får stort sett de to sammen med en bassist, men hele veien med de to i front. Trombonisten Bob Brookmeyer er innom på noen spor hvor han spiller piano, Bassisten Red Mitchell spiller bass på noen spor. Det samme gjør bassisten Ray Brown og et par andre mindre kjente bassister.

Men hele veien er dette de to musikernes samlede verker, og et solid bevis på hva de to fikk til sammen. På noen låter får vi Giuffre hvor han overdubber seg selv, uten Hall,

Musikken swinger vanvittig fra start til mål. Lydkvaliteten er perfekt, og medspillerne er av en slik støpning at de vet å følge de to hovedpersonene hele veien.

Det er også interessant å merke seg at Giuffre spiller mye tenor- og barytonsaksofon her. Han er jo mest kjent for sitt superbe klarinettspill.

Noe er hentet fra TV-studio, mens mesteparten er fra timene de to hadde i studio.

«Complete Studio Recordings» er rett og slett blitt en fantastisk vakker samling musikk gjort av to av jazzhistoriens beste utøvere på hvert sitt instrument, og en boks som bør forefinnes i ethvert hjem med en viss respekt for seg selv.

Jan Granlie

Jimmy Giuffre (cl, ts, bs), Jim Hall (g), Bob Brookmeyer (p, tb), Ralph Peña (b), Red Mitchell (b), Ray Brown (b), Jim Atlas (b), Wilfred Middlebrooks (b)

Skriv et svar