Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOEL HAAG

«Six Feet Apart»
AMP, AT 660

Den svenske gitaristen Joel Haag, vet jeg egentlig ikke så mye om, annet enn at han dannet sin trio i 2019 med sine musikalske venner og kolleger Björn Petersson på bass og Anton Jonsson på trommer. Men innspillingen «Six Feet Apart», som er trioen debututgivelse, og at den er innspilt i Element Studio i Göteborg i oktober 2020. I tillegg til de tre medvirker også Agnes Högberg på fiolin og Alma Möller på bratsj (viola) på to av sporene.

I presseskrivet kan man lese blant annet følgende om trioen: «Ved å presentere jazzgitartrioen i en moderne setting, henter musikken inspirasjon fra flere sjangre. Ved å kombinere tette harmonier fra klassisk musikk med åpnere tonaliteter fra frijazz, og alltid bringe samspill og energi til bordet, har trioen funnet sin egen sound. Tittelsporet til albumet «Six Feet Apart» er inspirert av en strømme-konsertserie på Brötz jazzklubb i Gøteborg under kovid-pandemien der trioen spilte. Selv om du skal være seks fot fra hverandre, er ikke musikkscenen seks fot under!»

Jeg var litt skeptisk til denne sammensetningen før jeg satte den på første gangen. Men jeg kan ikke sette fingeren på hva jeg var skeptisk til. For allerede etter kun noen få toner, ble det åpenbart at dette var en plate med spennende triomusikk. Jeg fikk raskt en gitarist som James Blood Ulmer i bakhodet. Men det Haag fremfører ligger et godt stykke unna det Ulmer har gjort, som er mye mer rocka enn dette. Så gikk tankene til noen av de yngre amerikanske gitaristene, men heller ikke de passet helt inn i sammenligningen, kanskje med unntak av det sjarmerende spillet til Ava Mendoza, slik hun spiller det sammen med William Parker og Gerald Cleaver på den utmerkede utgivelsen «Mayan Space Station» på AUM Fidelity, som kom tidligere i år. Men så dukker noen av tradisjonalistene opp i måten Haag spiller på, og vi beveger oss over i Mary Halvorsons verden (så vidt). Så er vi langt inne i «twang»-spillet og noe som kunne vært soundtracket til «Twin Peaks», Ry Cooder eller Bill Frisell. Og i de to sporene hvor vi også får fiolin og bratsj med på kjøpet, får vi et litt annet lydbilde, men som sjarmerer oss rett i senk.

Så som du kanskje forstår, så er det mye spennende som bringes til torgs av Joel Haag. Og med seg har han et utmerket komp med Petersson og Jonsson, som puster, peser og pusher Haag framover på fremragende måte. Og samtidig som musikken er moderne og innimellom tett, så er det allikevel luft og avstand i det de fremfører som gjør det til en enkel sak å følge de tre hele veien, noe som også kan skyldes den utmerkede lyden som Tobias Karlehag står ansvarlig for.

Dette må være en av de mest vellykkede debutplatene som er kommet fra Sverige i det vanskelige året 2021. Og dette er en trio man skal følge med på framover, for her er det virkelig potensiale!

Jan Granlie

Joel Haag – guitar, Björn Petersson – bass, Anton Jonsson – drums, Agnes Högberg (vio), Alma Möller (viola)

Skriv et svar