Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOHANNA BORCHERT

«FM Biography»
YELLOWBIRD YEB-7744

Pianisten Johanna Borchert kjenner nok de fleste fra bandet Schneeweiss & Rosenrot, som gjorde en viss furore i Europa for noen år siden. Ellers vil kanskje våre danske venner forbinde henne vel så mye med det danske bandet Little Red Suitcase, eller The Big Bang. Ved siden av dette bandet, har Borchert hatt flere soloprosjekter gående.

Hun har studert på Rytmisk Musikkonservarium i København og ved Universitetet for kunst i Berlin, samt Mills College i California, hvor hun jobbet med Fred Frith og Chris Brown.

I 2012 kom soloplata «Orchestre Ideal», som gikk i en litt annen og mer eksperimentell retning enn de foregående. Derfor var det med stor spenning jeg satte på hennes nye soloprosjekt, «FM Biography».

Her møter vi i hovedsak vokalisten, keyboardisten og pianisten Borchert. Gjennom ti låter tar hun oss med på en reise inn i det mer eksperimentelle pop- og rockelandskapet, godt assistert av gitaristen Fred Frith, bassisten, gitaristen og synthspilleren Shanzad Ismaily og trommeslageren Julian Sartorius. I tillegg medvirker også Jacob Munch på diverse brassinstrumenter, Florian Bergmann på saksofoner og Gyda Valtyrsdottir på cello.

Alle komposisjoner og tekster, med unntak av teksten på sjuende sporet, «Freewheelin’», og det åttende sporet, «In a Grain of Sand» er gjort av Borchert, og beviser at hun ikke bare er en god pianist og vokalist, men også en mer enn habil komponist.

Å få med gitarhero Fred Frith i en slik sammenheng, må være en drøm. Ved siden av Marc Ribot, er det ingen jeg kjenner som er i stand til å tilpasse seg de stemninger komponisten/kapellmesteren har tenkt seg. Her «kliner» han til på førstesporet, slik vi er vant til å høre han når han er i det frie hjørnet, mens han ellers er tilbakeholden, og leverer akkurat det han skal og akkurat der det passer.

Johanna Borchert har en stemme som passer perfekt inn i denne musikken. Jeg har lenge brukt det litt nedsettende uttrykket «knirkepop» på flere av de som holder til i denne sjangeren av jazzen/popen/rocken, men jeg synes Borchert styrer unna med klar margin. Hør bare på den nydelige «Lullaby». Det trenger ikke være vakrere enn dette.

Gjennomgående er dette blitt en strålende innspilling. Johanna Borchert viser at hun har vokst som komponist og vokalist, hun lager låter de fleste kollegene bør være misunnelige på, og med et såpass sterkt lag av medspillere, så kan det nesten ikke gå galt.

En stor og god overraskelse!

Jan Granlie

Johanna Borchert (p, synth, v), Fred Frith (g), Shahzad Ismaily (b, synth), Julian Sartorius (dr), Jacob Munch (brass), Florian Bergman (reed), Gyda Valtysdottir (c)

Skriv et svar