Den amerikanske trompeteren Jon Hassell fikk en slags renesanse for noen år siden, fra han ble invitert til Punkt-festivalen i Kristiansand, og at han gjorde noen plater for ECM. Han spilte en rekke konserter i Norden en periode, blant annet med Jan Bang, Eivind Aarset og Erik Honoré, og han har vært en stor inspirasjonskilde for mange av, særlig de norske trompeterne som dukket opp for 10 – 20 år siden, så som Nils Petter Molvær og Arve Henriksen.
Hans samarbeid med musikere som Brian Eno og kretsen rundt ambient-musikken som kombinerte jazz med verdensmusikk, og som, etter å ha gjort en karriere innenfor rockemusikken, gikk over til det Jon Hassel kalte «Forth World Music», ble etter hvert sterk, noe vi merker godt på denne innspillingen..
«Dream Theory In Malaya: Forth World Volume Two» gjorde Hassell i 1981, og er et volum 2, og en oppfølger til samarbeidet med Brian Eno på platen «Fourth World Vol. 1: Possible Music». Hassell fikk ideen til albumet etter å ha lest en artikkel av antropologen Kilton Stewart om senoiar, en urfolkstamme som Stewart besøkte i 1935 i Malaya (i dag Malaysia).
På dette albumet har Hassell med Brian Eno på perkusjon og trommer, Michael Brook på bass, Miguel Frasconi på perkusjon og Walter DeMarie på trommer. Selv spiller han trompet, keramikktrommer, Prophet 5 og gong-gong. Innspillingen ble gjort i Grant Avenue Studios i Hamilton i Canada, med hjelp i teknikken og produksjonen av Bob og Daniel Lanois, sistnevnte også en venn av Punkt-festivalen, og hedersgjest under årets festival, og dette er Hassells første samarbeid med Daniel Lanois, et samarbeid som skulle vare i mange år.
Musikken befinner seg egentlig ikke så veldig langt fra det vi har fått servert fra Hassell de senere årene, bortsett fra instrumenteringen. Han var helt klart relativt langt forut for sin tid, og hvis man hører på en del trompetere i dag, kanskje særlig Nils Petter Molvær, kan man gjenkjenne mye av de samme ideene vi møter på denne innspillingen.
Selv kaller Hassell dette for verdensmusikk, men selv om mye av den musikken man i dag kaller verdensmusikk, i mange tilfeller er autentiske opptak, gjerne med ulike lands folkemusikk som basis, er Hassells musikk eksperimentell og inspirert av den opprinnelige folkemusikken. Her er det masse «overdubs», og det hele er eksperimentert fram i kjellerstudioet til Michael Brooks i Toronto, og gjort ferdig i Grant Avenue Studioet sammen med Lanois-brødrene.
Vi får åtte spor, som jeg kan tenke meg burde passe perfekte til bruk som soundtrack til opptil flere naturfilmer med David Attenborgh i førersetet. Musikken er meditativ og trompetlydene er ofte manipulerte og forvrengte, sammen med mye perkusjon. Og setter man seg ned med denne, lukker øynene og bare «tar inn» Hassells fantasiverden, så får man garantert en helt spesiell, musikalsk opplevelse og reise.
Dette er nok ikke den mest publikumsvennlige innspillingen fra Hassell og hans venner, men den er nesten overlesset med ytterst spennende musikk som man etter denne innspillingen har funnet hos en rekke, særlig europeiske trompetere.
Spennende!
Jan Granlie
Jon Hassel (tp, pottery-dr, Prphet 5, bowl gongs, mix), Brian Eno (dr, bowl gongs, bells, mix), Michael Brooks (b), Michael Frasconi (bowl gongs), Walter De Maria (dr)