Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JORI HUHTALA 5

«Jori Huhtala 5»
FREDRIKSSON MUSIC FRMCD011

Denne finske kvintetten er et prosjektet av bassisten og komponisten Jori Huhtala. Selv om bandet er satt sammen av en bassist og all musikken er Huhtala sin, er det egentlig forbausende hvor lite solopartier det er med Huhtala selv. I stedet virker dette nærmest som Berghäll og Innanen sin plate, for de to saksofonistene er de som gjør mest ut av seg. Det gjelder både som solister og i kompet. Om det skyldes debutnerver eller kledelig beskjedenhet fra Huhtala sin side, er ikke godt å si, men faktum er at dette er hans første plata som bandleder.

Jeg må innrømme at jeg er mer imponert over Huhtala sine komposisjoner enn spillet hans. Det skal leses mer som skryt av komposisjonene enn kritikk av spillet. Det er nemlig stor variasjon i både arrangementer og låter. Det er både rene temabaserte låter her, men også mer melodiøse saker. Det er også stor variasjon i rytme og tempo på de åtte låtene. De to saksofonistene spiller veldig bra, men jeg kunne faktisk tenkt meg at det under miksingen av plata, og da senere opplyst i platecoveret at den ene saksofonisten var plassert mot venstre i lydbildet og den andre til høyre. Da ville det vært lettere for oss som ikke kjenner spillestilen til de to å finne ut hvem som spiller hva til enhver tid. Siden begge står oppført med altsaksofoner, gjør seg heller ikke bort.

Totalt sett en bra plate som dog har godt av noen gjennomlyttinger før den sitter helt. Ved førstegangs «noe ukonsentrerte» lytt skled den rett inn det ene øret og rett ut av det andre, så den grep ikke tak i meg umiddelbart, slik en del plater gjør. Men gir du den litt tid – og konsentrasjon – ligger det en gevinst og venter. Jeg tror også denne kvintetten kan være veldig morsom å se live. Vanligvis blir det jo enda mer trøkk på scenen enn på plate. Er det tilfelle også med Jori Huhtala 5, er det bare å kjøpe billetter om de kommer til en jazzscene i nærheten av der du bor.

Roy Ervin Solstad

Joakim Berghäll (as, ts), Mikko Innanen (bs, as), Aki Rissanen (p), Jori Huhtala (b), Ville Pynssi (dr)

Skriv et svar