Den svenske vokalisten Josefine Cronholm har, gjennom mange år, vært en betydelig del av den danske vokaljazzen, både som soloartist og, ikke minst, sammen med Marilyn Mazurs mange prosjekter. Hun har, som mange andre svenske musikere, valgt å bosette seg i København, hvor hun stadig dukker opp i spennende prosjekter. Trompeteren og kornettisten Kirk Knuffke, har de senere årene markert seg som en av de store arvtagerne etter trompeteren Don Cherry, og hans kornettspill har, sammen med svenske Tobias Wicklund, vært med på å fremme dette instrumentet de senere årene. Bassisten Thommy Andersson kommer også fra Sverige, men i likhet med Cronholm, har han valgt å bli «dansker», og man kjenner han kanskje best fra egne prosjekter, pluss hans mangeårige bidrag i 70-åringen Pierre Dørges New Jungle Orchestra.
Med seg på deres første samarbeid har de fått med den amerikanske trommeslageren Kenny Wollesen, som vi blant annet kjenner fra Steven Bernsteins Sex Mob, bratsjistene Lena Fankhauser og Marta Potulska og cellisten Melissa Coleman.
Innspillingen er gjort i Ninlento Studio i Kållered i Sverige og i Figure 8 Recordings i New York i oktober 2019 og i juli 2020, og vi får 10 låter, hvor ansvaret er lagt på de tre hovedpersonene som har bidratt med hver sine komposisjoner.
Og det starter «langt der nede», stille og rolig, med Cronholms «Clara Mathilda’s Dream», som befinner seg i det landskapet hvor vi hadde forventet å finne denne innspillingen. Vakker vokal, fine og litt impro-aktige strykere og med spennende kornettspill.
Så er vi over i Cronholms «I Don’t Know» som tar oss litt videre inn i Cronholms melodiske og litt stille musikalske landskap, men kun i starten. Her benytter Cronholm fingerpiano, som et fine element i musikken over kornett og bass, og som en litt mer «popig» låt fungerer dette fint, før vi er over i den tyngre «Whiote Scholders, skrevet av Knuffke til en tekst av Carl Sandburg som levde fra 1878 til 1967, og var dikter, historiker, romanforfatter og folklorist fra Galesburg, Illinois, med svenske foreldre. Her beveger vi oss raskt fra det nordiske til det vi kanskje best kjenner som saksofonist Jim Peppers indianske inspirasjoner. En nydelig låt, hvor Knuffkes kornettspill er strålende. Låten er kanskje skrevet som en «chant» med en kort og fyndig tekst.
«Dozen a Day» er også gjort av Knuffke, som har skrevet både musikken og den korte teksten. En deilg ballade, hvor Knuffke igjen viser sin storhet som kornettist, før vi får Knuffke og Sandburns «Subway», en kort og fin tekst og melodi med både Cronholm og Knuffke som vokalister med nydelig arrangerte strykere. Denne låten befinner seg også litt i «indianerland», med fin vokal og nydelig kornettspill igjen, før vi får Cronholms «One Wish», med en like kort tekst, og vi er litt tilbnake i Norden, hvor det hele dreier seg rundt teksten «One wish from God», som gjentas i forskjellige lag og i forskjellige stemninger.
Deretter følger Knuffke og Sandburgs «I Sang» tar oss tilbake til det støvete indianerlandskapet i Midt-Vesten, men ikke i like stor grad som på de andre låtene Knuffke har laget til Sandburgs tekster. Også her får vi vakker vokal fra både Cronholm og Knuffke over Anderssons fine bass-spill, og med Knuffkes kornett og Anderssons bass, låter dette nydelig.
«Wrong With You» er gjort av Knuffke alene, hvor stemningen skifter totalt i åpningen, med heftig bass og trommer under Knuffkes kornett. Og når Cronholm kommer inn, høres hun ut som en mørk sangerinne fra Sørstatene av USA som har levd et hardt liv. En kort og fyndig låt som får oss til å spisse ørene, før de tar oss over i Anderssons «One For All», hvor Cronholm synger ordløst, Kinuffke avleverer nydelig spill over Anderssons dunkene bass og Wollesens tam-tam. Dette låter også veldig amerikansk, men ikke slik vi hører det i dag, men heller fra de opprørske vokalistene fra 60-tallet. Fin «scat»-sang fra Cronholm som setter henne i en særstilling blant nordiske vokalister. Strålende.
Så avrunder de Knuffkes melodi og Shun Teingis tekst i «Near the pond», med den korte teksten fremført av Cronholm og Knuffke a capella: «Seaason, Houseboat, Umbrella, / Neighbor, / Near the pond / Fishing». Denne er også mer «eksperimentell» enn mange av de andre låtene platen, men er en nydelig avslutning, hvor vi også får en overbevisende kornettsolo.
Jeg tenkte før jeg satte på platen første gang, at det var litt unødvendig å gå til USA for å finne en kornettist til dette prosjektet, siden man har Tobias Wiklund i nærheten. Men kun etter å ha hørt noen få av låtene, forstår jeg grunnen. Knuffke har bidratt stort på denne innspillingen, både med nydelige komposisjoner, strålende spill og fin vokal. Jeg synes at kombinasjonen av de mer «nordiske» låtene og de mer «amerikanske», særlig de som trekker oss mot «indianerne», er en nesten uslølig kombinasjon, som er særdeles vellykket. I tillegg viser Cronholm hvilken strålende vokalist hun er, enten hun tolker det europeiske og nordiske eller det «amerikanske». Og bak spiller, ikke minst, Andersson strålende. Og hans arrangementer til strykerne er formidable. Og med Wollesen bak trommene, kan det nesten ikke gå feil.
Dette er blitt et svært vellykket samarbeid, som det bør bygges videre på, en gnag i fremtiden, når galskapen har fått roet ned, og man igjen kan åpne verden.
Jan Granlie
Josefine Cronholm (v, perc), Kirk Knuffke (cor, v), Thommy Andersson (b), Kenny Wollesen (dr, vib, perc), Lena Fankhauser (viola), Marta Potulska (viola), Melissa Coleman (c)