Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JOVIA ARMSTRONG

«The Antidote Suite»
BLACK EARTH MUSIC

Perkusjonisten og læreren JoVia Armstrong kommer opprinnelig fra Detroit. I 2014 ble hun kåret til «The Best Female Percussionist of the Year» på Black Woman in Jazz Awards, som kun er en av flere priser hun har mottatt de senere årene. Hun er medlem av soul/punk bandet JC Brooks Band i Chicago, og spiller fast med verdensmusikkgruppen Musique Noire.

«The Antodote Suite» er et bestillingsverk bestilt av kuratoren Bridget Cooks for The Black Index Art Exhibit, og på prosjektet har Armstrong fått med fiolinisten Leslie Deshazor, bassisten Isaiah Sharkey, gitaristen Jeff Parker, fløytisten Nicole Mitchell, vokalisten Yaw Agyeman, lyrikeren Theh’ray «Phenom» Hale, pianisten Amr Fahmy.

Dette er et typisk bestillingsverk, hvor det meste er nedskrevet på forhånd, og mesteparten av musikken er en slags «programmusikk», hvor ting ikke er kommet fram i møtet med publikum. Det fører til, som i mange andre slike bestillinger, at musikken får en avstand til lytteren som ikke føles helt bekvemt i en slik form for musikk. For dette er musikk man skal være til stede i tilblivelsen av. Ikke kun får at man skal få den rette nærheten, men også fordi det kan være med på å «åpne» opp deler av musikken på en måte som hjelper musikken «ut gjennom» studiodørene og ut til folket.

Jeg er overbevist om at dette er et verk som gjør seg godt på konsert. For ensemblet består av fremragende musikere. Man legger raskt merke til fiolinspillet til Deshazor og gitarspillet til Parker. I tillegg er hele veien perkusjonsspillet til Armstrong toneangivende.

En litt innesluttet utgivelse, som løfter seg når man skrur opp volumet til 11, og åpner opp for den musikken Armstrong har lagt ned mye arbeid for å lage. Musikken befinner seg i et landskap hvor man både kan fornemme reggae, dub, rap, droner, rock og jazz, og når man leser at hun er påvirket av musikere som Lee Scratch Perry, Pauline Oliveros, Sun Ra og Herbie Hancock, så forstår man det ut fra den musikken vi her får servert.

Dette er en plate man skal sette seg ned og lytte til. Og etter noen gjennomspillinger åpner mye av musikken seg opp, og særlig legger man merke til Deshazors nydelige fiolinspill, Parkers lette og fine gitarspill og Armstrongs fine perkusjonsspill.

Jan Granlie

JoVia Armstrong (perc – hybrid cajon kit), Leslie Deshazor (vio), Isaiah Sharkey (b), Jeff Parker (g), Yaw Agyeman (v), Teh’ray «Phenom» Hale (lyrics), Nicole Mitychell (fl), Amr Fahmy (p, rhodes)

Skriv et svar