Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

JUKKA TOLONEN BAND

«1975»
SVART RECORDS 09 POP LISA

Den finske gitaristen Jukka Tolonen husker jeg fra ungdommen, hvor han besøkte mange jazzklubber i Norge med sin jazzrock. På innspilløingen «1975», som er innspilt live i Liisankatu Studios i Helsinki onsdag den 22. oktober 1975, mellom klokken 09:05 og 09:45, møter vi gitaristen sammen med Pekka Pöyry på fløyte, sopransaksofon og altsaksofon, Esa Kotilainen på minimoog, Hammond B3, string machine og clavinet, Heikki «Häkä» Virtanen på elbass og Esko Rosnell på trommer i fire komposisjoner gjort av Tolonen.

Tolonen ble født i april 1952, og ble blant annet kjent gjennom bandet Tasavallan Presidentti. Han startet som pianist, men gikk raskt over til gitar, og hans første soloalbum, «Tolonen», som ble innspilt i 1971, da han var 19 år, ble kåret til årets plate i Finland, og fikk masse oppmerksomhet rundt om. Han har medvirket på en rekke plateinnspillinger, i tillegg til 24 innspillinger i eget navn, finner vi hans navn på plater med Wigwam, Charlie Mariano, Nordic Jazz Quyintet, Eero Koivistonen, sammen med gitaristen Costa Apetrea, Guitarras del Norte og Eddie Boyd. Men livet ville han ikke helt godt. For på 2000-tallet var han fattig, hjemløs, skilt og narkotika-avhengig. Han ble også på et tidspunkt dømt til fengsel for å ha banket opp sin kjæreste. Mens han satt i fengsel, bestemte han seg for å vie sitt liv til Jesus Kristus, og i 2011 ga han ut platen «Juudan Leijona» (Løven fra Judea) med finske hymner, hvor han synger og spiller piano.

Men i 1979 var han fremdeles på fri fot, og var en av Nordens ledende gitarister. Og på «1975» hører vi han slik vi husker han fra tiden da han frekventerte de fleste jazzklubber i Norden.

Musikken han har laget til dette livealbumet er typisk for tidsperioden. Og nyutgivelsen fra Svart Records er et godt minne fra sene kvelder på Lucullus i Molde, hvor jeg hørte han flere ganger.

Han spiller strålende gitar, og akkurat slik man skulle på den tiden. I tillegg bidrar hans medmusikere på en fin måte, slik at man i dag kan lure på hvorfor han ikke ble enda større ute i verden enn det han ble. For musikken han og bandet fremfører på denne innspillingen fungerer perfekt etter tidens mål, og særlig synes jeg B-siden på platen, med den 15 minutter og 35 sekunders lange «Django», beviser hvilken strålende gitarist han var.

Dette er blitt nok en fin innspilling fra det finske selskapet, og jeg gleder meg til å høre flere utgivelser av eldre, finsk musikk fra gjengen i Helsinki, for de gjenutgivelsene de har kommet med til nå, tyder på at de vet hvor de skal lete i den finske jazzhistorien.

Jan Granlie

Jukka Tolonen (g), Pekka Pöyry ( fl, ss, as), Esa Kotilainen (Minimoog, Hammond B3, string machine, clavinet), Heikki «Häkä» Virtanen (b), Esko Rosnell (dr)

Skriv et svar