Det nærmer seg jul, og som seg hør og bør, skal julemusikken runge utover by og bygd i hele adventstiden, for så å plasseres i hyllene i påvente av neste jul. Men disse to utgivelsen, i alle fall en av dem, har jeg en følelse av at kommer til å følge meg gjennom hele vinteren.
På utgivelsen Helgasong, møter vi vokalisten Berit Opheim i selskap med trekkspilleren Irene Tillung, saksofonisten Tore Brunborg (alle med solide røtter på Voss), felespilleren Nils Økland (som også har jobbet mye med folkemusikk på Voss) og bassisten Mats Eilertsen (som har gjort utallige jobber på Vossa Jazz opp gjennom årene).
Albumet er, som det skrives i presseskrivet «en revitalisering av religiøse folketoner fra Voss, Hardanger, Eksingedalen og Øygarden. Her presenteres julesalmer som har blitt sunget i Norge i hundrevis av år i lokale varianter og nye arrangementer«. Og det er nettopp denne tradisjonen Berit Opheim har valgt å bruke mye tid på. Og dykke ned i tradisjonene og finne fram enten opptak eller nedskrevede noter fra historien. Hun pleier å gjøre det kjente Draumkvedet i tiden etter jul, men nå får vi hennes og bandets tolkninger av en rekke låter som har med julen å gjøre. Og innspillingen er gjort i Raundalskyrkja på Voss i august i år.
Og fra det hele starter med Tore Brunborgs tenorsaksofon i «No koma Guds englar» i en folketone fra Voss, til de avrunder med folketonen «Fra himlen høyt», i tone fra Kvam i Hardanger, er dette en juleplate med flere «alternative» tolkninger, som gjør utgivelsen til noe helt eget. Opheims vokal ligger i front over et utmerket band, hvor Eilertsens bass er lagt et godt stykke fram i produksjonen, noe som gir platen en fin energi. Spesielt godt liker jeg andresporet, «Den fagraste rosa er funni», i en folketone fra Eksingedalen, hvor vokalen er usedvanlig vakker over hardingfele og trekkspill (eller kan det være melodica?), og hvor Øklands solo både er tradisjonell, moderne og usigelig vakker. Dette er norsk folkemusikk på sitt aller, aller beste, med musikere som tar folkemusikken inn i et «nytt» landskap. Vidunderlig!
Og slik fortsetter det med en rekke nydelige tolkninger av julesanger vi gjerne kjenner i andre versjoner, koblet sammen med mer lokale folketoner som gjør helheten fullkommen. «I denne søte juletid» får vi i en versjon fra Kvam, «Eg er så glad kvar julekveld» er i en fin versjon fra Eksingedalen, og «Eit barn er født i Betlehem» er i en tone fra Øygarden.
Dette er ikke en samling julesanger man hører på enhver julekonsert eller i dager og uker før jul på fjernsyn og radio, men egne versjoner som Opheim har gravd seg fram til i støvete arkiver og på sine «ekspedisjoner» på Vestlandet. Alle musikerne er med å gjøre dette til en nydelig opplevelse, og spesielt vil jeg fremheve Irene Tillungs spill på trekkspill, som hun trakterer på en fremragende måte. Og med Brunborgs fine tenorsaksofon, Øklands moderne, men samtidig tradisjonelle felespill, Eilertsens utsøkte bass-spill og, ikke minst, Berit Opheims nydelige vokal, er dette blitt en juleplate jeg rett og slett kommer i julestemning av, selv om det er en stund til julen ringes inn.
Etter nærmere 20 år med å spille egne komposisjoner, har Gjermund Larsen Trio nå bestemt seg for å gjøre sitt første julealbum. Her tolker trioen, med Gjermund Larsen på fiolin, Andreas Utnem på harmonium og piano og Sondre Meisfjord på bass, kjente julesanger på sin egen måte. Trioen har mottatt stor ros, anerkjennelse og har mottatt en rekke priser siden debuten i 2008, inkludert en Spellemannspris (2008), German Phonographic Critics Award (2015) og TONO Composer Award (2016). Trioen hadde lenge ønsket å lage et julealbum, men har ikke funnet tid til å realisere prosjektet før nå.
På denne plata får vi julesangene i de melodiene vi kjenner fra før, men allikevel blir de «tuklet» med på en original måte, mye på grunn av Utnems utstrakte bruk av harmonium og Larsens fine improvisasjoner. I tillegg fremhever Meisfjord seg med utmerket bass-spill.
Dette er utvilsomt tre mestermusikere på hvert sitt instrument, og spesielt er Larsens felespill er gjennomgående strålende.
Svensk/norske Trio Mediæval har eksistert i mmange år, og har utgitt en rekke fremragende plater. Trioen består av de tre vokalistene Anna Maria Friman, Linn Andrea Fuglseth og Jorunn Lovise Husan (og tidligere var også Berit Opheim en del av dette ensemblet). På deres juleplate, Yule, har de invitert med Sinikka Langeland på kantele, Vegar Vardal på hardingfele og fiolin, Arve Henriksen på trompet og orgel, Anders Jormin på bass og Helge Norbakken på perkusjon.
Når plater skal utgis på selskapet 2L, så går man ikke enkelt til verks. Her er lyden styrt med millimeterpresisjon av Lindberg Lyd i Sofienbergkirken i Oslo, og vi får platen i to eksemplarer, en audio Blue Ray og en «vanlig» CD. Lindberg Lyd er velkjente internasjonalt for å lage den optimale lyd til sine utgivelser, noe de har vunnet flere priser for internasjonalt.
På denne utgivelsen går trioen helt tilbake til overgangen mellom hedensk, germansk kultur til de kristnes ritualers mer formelle spiritualitet. Her lever de to tradisjonene side om side, samtidig som de gjør de mer eller mindre kjente julesangene i et landskap som kombinerer det velkjente med den mer moderne improvisasjonsmusikken. Derfor blir også dette en original utgivelse.
De bruker kirkerommet med den romklangen som er der, men Lindberg Lyd styrer den til det perfekte, slik at all vokalen og det instrumentale kommer godt fram også på plate
De tre vokalistene i trioen har over lang tid utviklet et samarbeid i verdensklasse. Og med de gjestende musikerne på denne utgivelsen, har de laget en ytterst vakker juleplate, man mer enn gjerne kan lytte til også lenge etter at snøen er smeltet og vi ser mot lysere tider. Valget av medmusikanter er så gpdt som perfekt, og med Norbakken på perkusjon, skapes et spennende lydlandskap, som skiller triioen fra mye annet. I tillegg leverer Henriksen, Vardal og Jormin perfekte bidrag, som er med på å løfte utgivelsen.
Skal man ansolutt sammenligne og velge en av platene, faller jeg nok først ned på Helgasong, på grunn av at de her bruker andre melodier og retninger enn de vi er vant til, og mesteparten av Yule, som blir et godt alternativ til å gå i kirken i den travle juletiden. Med Opheims usigelig vakre vokal i front, troner Helgasong som den jeg kommer til å sette i spilleren etter at Karl-Bertil Jonssons jul har gjort seg ferdig på fjernsynet julaften formiddag, og julefreden skal senke seg over skrivestuen. Og når roen har senket seg, kan jeg unne meg et glass med den beste calvadosen i skapet og varme meg med Trio Mediæval og deres Yule.
Jeg tror sannelig det skal bli jul i skrivestua dette året også!
Jan Granlie
Berit Opheim (vocals), Tore Brunborg (tenor saxophone), Irene Tillung (accordeon, melodica), Nils Økland (hardanger fiddle, violin, viola d’amore), Mats Eilertsen (bass) || Gjermund Larsen (fiddle), Andreas Utnem (harmonium, piano), Sondre Meisfjord (double bass) || Anna Maria Friman (vocals), Linn Andrea Fuglseth (vocals), Jorunn Lovise Husan (vocals), Sinikka Langeland (kantele), Vegar Vardal (hardanger fiddle, violin), Arve Henriksen (trumpet, organ), Anders Kormin (double bass), Helge Norbakken (percussion)