Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KAAE & BATZ

«L.U.S.H»
STEREO ROYAL, STR045LP

Electronica-duoen Kaae & Batz kommer fra Bornholm, og har vært kompiser og musikalske «tvillinger» siden barndommen. De har tidligere blant annet laget filmmusikk til Netflix-serien «Bordertown», som de også utga på plate, i tillegg til flere filmprosjekter, og «L.U.S.H» er deres fjerde utgivelse etter «Basement Tales» fra 2015 og «Mosaic» fra 2019.

Det vi får høre på denne innspillingen er et resultat av et to ukers besøk i Istanbul. Musikken er skapt utfra et opptak av en strykekvartett som varte i halvannen time, som de har plukket fra hverandre og satt sammen igjen på sin måte.

Vi får 13 «strekk», som befinner seg godt innenfor det elektroniske, og som ligger et lite stykke utenfor den musikken jeg vanligvis lytter til. Derfor har det også vært en spennende reise i litt ukjent terreng å lytte seg gjennom denne produksjonen såpass mange ganger at jeg har fått et grunnlag for å si noe som helst om det som fremføres.

Jeg føler at de to bornholmerne har lyttet en del til andre komponister som for eksempel Phillip Glass, Steve Reich og Terry Riley før de kom såpass langt de har gjort musikalsk. For dette føler jeg er en slags minimalistisk electronica som man mer enn gjerne kan bruke som filmmusikk eller som kan stå og gå i bakgrunnen mens man gjør andre ting. Men slik skal jo ikke god musikk lyttes til, så jeg vil anbefale alle å sette seg godt til rette med denne innspillingen og la de elektroniske lydcollagene gi deg en reise inn i et spennende og ukjent landskap, så kan man lage sin egen film i hodet av det man hører.

For det er hele veien behagelig musikk de to lager. Og å lage elektronisk musikk som fungerer såpass bra som her, krever kunnskap, kreativitet og noen nennsomme fingre. For det er ingen tvil om at det de serverer er nydelig musikk. Kanskje ikke like utfordrende som mye annet jeg lytter til, men musikk som gjør at man senker skuldrene, lukker øynene og lar de to føre oss inn i et musikalsk landskap som like gjerne kunne vært fra vakre Bornholm som fra Istanbul.

Jan Granlie

Kasper Kaae (elec, keys, samp), Brian Batz (elec, keys, samp)

Skriv et svar