Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KAJA DRAKSLER / SUSANA SANTOS SILVA

«This Love»
CLEAN FEED CF353CD

To av de mest interessante, unge musikerne innenfor den europeiske jazzen i dag, er de to kvinnelige musikerne Kaja Draksler og Susana Santos Silva. Draksler kommer fra Slovenia, men har studert og har slått seg ned i Amsterdam, mens Santos Silva kommer fra Porto i Portugal.

Begge to gjorde seg først bemerket for et større, europeisk publikum under 12 Points-festivalen, Santos Silva med sitt eget band, og Draksler med sin Acropolis Quartet.

Pianisten Draksler har de senere årene fått en status som den nye, store pianisten i Holland, og hun har vært å høre på plater med bl.a. Katarchestra, BadBooshband, solo (innspillingen «The Lives of Many Others, Clean Feed, 2013) og med Matīss Čudars («Miniatures from our living room»).

Santos Silva har vi mest hørt i sammenhenger med den svenske bassisten Torbjörn Zetterberg, men hun har også gjort flere plater, hvor debuten kom med «Devil’s Dress» i 2011. Hun har også gjort plate med Joachim Badenhorst og sitt eget basnd Lama, bl.a. den fine «The Elephant’s Journey», som kom på Clean Feed tidligere i år og den belgiske trioen De Beren Gieren («The Detour Fish», Clean Feed, 2014).

Sammen gjør de to seks komposisjoner, hvor noe er utarbeidet der og da, mens noe er skrevet av de to hver for seg.

Musikken er hele veien eksperimentell, og vi hører to musikere som har funnet en felles, god kjemi i dette samarbeidet.

Dreksler er en strålende pianist, som gjør interessante ting både inni og utenpå flygelet. Hun er lyrisk, og nesten klassisk i spillet, der det trengs, for eksempel på den fine «Forgotten Lands», og ekspressiv og energisk der det trengs.

Santos Silva er hele tiden frampå med fint trompetspill, som både er originalt og spennende. Hun har ikke gått i «den nordiske fella», og hengt seg på Molvær/Henriksen-måten å traktere trompeten på. Hun er mye mer rett fram, og hun utnytter trompetens «naturlige» klang og lyd på en fremragende måte.

Sammen har de to laget en spennende og svært interessant og original plate. Så får vi håpe at de holder sammen framover, og at de ikke blir huket inn av et stort management som vil forme de til jazzpop-artister, for det tror jeg ville kle de to unge damene dårlig.

Ei fin plate, og en duo jeg gjerne hører på konsert. Og på onsdag spiller de på Victoria – Nasjonal Jazzscene i Oslo. Og er du i Oslo den dagen, så er det bare å ta turen. Da deler de kveld med den nye bandet The Heat Death (Kjetil Møster, Martin Küchen, Mats Äleklint, Ola Høyer og Dag Erik Knedal Andersen), en kveld jeg tror blir svært bra!

Jan Granlie

Kaja Draksler (p), Susana Santos Silva (tp, flh)

Skriv et svar