Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KALAPARUSHA MAURICE MCINTYRE

«Live From Studio Rivbea – July 12, 1975»
NOBUSINESS, NBCD 169

Den amerikanske frijazzsaksofonisten Kalaparusha Maurice McIntyre ble født den 24. mars 1936 og forlot vår verden den 9. november 2013. Han ble født i Clarksville, Arkansas, USA, men vokste opp i Chicago, og studerte ved Chicago College of Music. Han begynte å spille med musikere som Malachi Favors, Muhal Richard Abrams og Roscoe Mitchell på 1960-tallet. Sammen med dem ble han medlem av Association for the Advancement of Creative Musicians (AACM) i 1965.

Hans første soloplate kom i 1969. På den tiden var han også sesjonsmusiker for Delmark Records, og spilte blant annet med Little Milton. Det året ble han også dømt for narkotikaforbrytelser, og sonet straffen i Lexington i Kentucky.

Han flyttet til New York City på 1970-tallet, og spilte mye i Sam Rivers Rivbea Studios og underviste ved Karl Bergers Creative Studio. Han og Muhal Richard Abrams turnerte i Europa flere ganger. Etter et livealbum i 1981, spilte han veldig lite, men han spilte litt på gatene og i t-banene i New York. Hans neste store bidrag på plate kom ikke før i 1998, med Pheeroan akLaff og Michael Logan. Året etter spilte han med mange AACM-ensemblemedlemmer på albumet Bright Moments. Han døde i november 2013, i The Bronx, New York, da han var 77 år.

Det opptaket vi nå har mottatt, er innspilt i Studio Rivbea den 12. juli 1975, hvor vi møter han på tenorsaksofon og klarinett, sammen med trompeteren Malachi Thompson, bassisten Milton Suggs og trommeslageren Alvin Fiedler i tre komposisjoner/strekk, som plateselskapet ikke har greid å identifisere navnet på.

Dette er akkurat såpass «løs» musikk, som går rett inn i AACM sine musikalske preferanser, og akkurat slik vi i salt peanuts* liker det.

Av musikerne er det bare Malachi Thompson som har satt nevneverdige spor etter seg i ettertid. Og grunnen til det hører man godt på disse tre låtene. For her er det kommunikasjonen mellom de to blåserne som dominerer og fascinerer mest. Suggs spiller kun el.bass på dette opptaket, noe som gjør lydbildet litt annerledes enn om han hadde traktert den akustiske bassen. Men det gjør ingenting. Han spiller pågående og fint hele veien, og bak holder Fiedler «koken» hele veien.

I andresporet tar de det hele ned, men aldri på en slik måte at intensiteten forsvinner. Hele veien er det heftig bass-spill, og han og trommeslageren «pusher» de andre framover med en iver vi bare hører hos de beste i dagens jazz.

Tredjesporet kunne vært gjort av en rekke av de mest spennende musikerne innenfor AACM-tradisjonen. Dette er en låt som bølger deilig framover, selv om jeg synes bassen ligger litt for langt framme i miksen. Dette er en låt som går over et enkelt, lite tema, som de «vrir og vender» på, og hvor det hele utvikler seg i en deilig retning, og hadde det ikke vært for at lyden ikke er av «dagens dato», kunne man gjerne trodd dette ble spilt av noen av dagens tøffeste musikere i dag. Her spiller også McIntyre klarinett, som han gjør med den største overbevisning.

McIntyre er en musiker fra denne perioden som vi har merket oss tidligere, men som aldri har blitt en av de vi har sjekket spesielt mye ut. Men siden dette er det første volumet selskapet utgir med saksofonisten, kan det mer enn godt hende at det kommer flere utgivelser, og vi får en ny favoritt i rekken av spennende saksofonister fra den tiden. For han spiller kreativt og fint, med en litt «rå» tone og han boltrer seg fint i selskapet, og med en tone og tilnærming som flere av etterkommerne etter John Coltrane hadde. Og Thompsons trompetspill er strålende og kommuniserende, og er med på å «presse» McIntyre og de andre musikerne til å yte maksimalt på opptaket.

En deilig utgivelse som, på tross av den litt «spinke» lydkvaliteten og med bassen altfor langt framme i lydbildet, gjør at jeg gleder meg til de neste utgivelsene.

NoBusiness har gjort en stor innsats med å utgi flere strålende plater med saksofonisten Sam Rivers, så nå er det bare å glede seg til en rekke spennende utgivelser med Kalaparusha Maurice McIntyre.

Jan Granlie

Kalaparusha Maurice McIntyre (tenor saxophone, clarinet), Malachi Thompson (trumpet), Milton Suggs (electric bass), Alvin Fiedler (drums)