Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KALLE KALIMA

«High Noon»
ACT 9596-2

Den finske gitaristen Kalle Kalima kommer fra Helsinki, og de senere årene har han markert seg sterkt på den finske og internasjonale jazzscenen med en rekke interessante prosjekter. Ved siden egne prosjekter, har vi merket oss navnet hans blant annet i prosjekter med Jimi Tenor, Johnny La Marama og i duo med Kari Heinilä.

På sin rykende ferske plate på det tyske selskapet ACT, møter vi han sammen med bassisten Greg Cohen og trommeslageren Max Andrzejewski, i 13 låter som er sterkt inspirert fra den amerikanske landsbygda, alternativt, litt for mange timer på kino med gamle, amerikanske westernfilmer.

Det starter tradisjonelt med «Santy Anno», hvor Kalimas gitarspill ligger tett opp til det vi de senere årene har fått servert fra Bill Frisell og danske Jacob Bro. Spillet er infløkt og teknisk vanskelig, men samtidig melodiøst, noe vi igjen får høre i andresporet, Stan Jones countrylåt, «Ghost Riders In The Sky». Denne kunne mer enn gjerne vært gjort av Frisell.

«Ballad Of The Alamo» er gjort av den russisk/amerikanske filmmusikkskaperen Dimitri Tiomkin, og vi får mer amerikansk country, eller americana i beste Frisell-stil. Men Kalima er ingen kopiist av Frisell. Hele veien hører vi hans personlige spill, som er melodiøst og fint, med klare koblinger til den amerikanske landsbygda, eller kanskje er det lyden fra de dype, finske skogene vi får høre?

«Jääkärimarssi» er gjort av Jean Sibelius, og her får vi vel den vakreste og mest jazza utgaven av noen Sibelius-komposisjon til nå. Vakkert spill fra alle tre, og med Kalima i førersetet, eller skal man heller si, i sadelen.

Hiski Salomaas «Lännen Lokari» overtar, og vi får mer finsk country. Og slik fortsetter det.

Tiomkin bidrar med flere fine låter («High Noon», «The High And The Mighty» og «The Green Leaves Of Summer»), mens vi også får servert «El Paso» av Marty Robbins, Jack Thorps «Little Joe The Wrangler», og selvsagt, Leonard Cohens «Hallelujah».

De avslutter med Carr & Kennedys «South Of The Border».

Gjennom hele albumet lukter det sterkt av hest og tørt og øde prærielandskap, samtidig som man åpenbart også befinner seg langt inne i de finske skoger. Kalimas gitarspill er hele veien stødig, bassist Cohen har gjort dette tusenvis av ganger før, og kan gamet, og Andrzejewski høres ut som han er født og oppvekst vest for Rio Grande.

I det hele tatt er dette blitt en sjarmerende innspilling i krysningspunktet mellom jazz og americana, hvor Bill Frisells og Jacob Bros gitarer hviler over vannene, men hvor de tre musikernes personlighet lyser gjennom. Morsom musikk fra landet som skapte Leningrad Cowboys.

Jan Granlie

Kalle Kalima (g), Greg Cohen (b), Max Andrzejewski (dr)

Skriv et svar