Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARL IVAR REFSETH TRIO

«Praying»
TRAUMTON 4617

Den norske vibrafonisten Karl Ivar Refseth kommer fra Brøttum, mellom Hamar og Lillehammer, og jeg er temmelig sikker på at han er den eneste profesjonelle jazzmusikeren som har sin opprinnelse i de bratte Brøttumsbakka.

I en rekke år har han hatt fast tilhold i Berlin, og hans musikalske virke har gått herfra. Men innspillingen «Praying» har han gjort på hjemlige trakter, nemlig i Brøttum kirke og Veldre kirke i mai og juni 2013.

Og det er meditativ kirkemusikk vi her får høre. Vibrafon, altsaksofon og bass i 10 låter, som enten har kirkelige titler, eller det handler om natur.

Refseth skriver fine melodier som passer perfekt inn i kirkerommets akustikk. Han bruker mye luft i musikken, og hans vibrafonspill er hele veien luftig, lyrisk og fint. Han befinner seg et godt stykke unna både Milt Jackson og Gary Burton, selv om han er mye nærmere Burton enn Jackson, ikke minst fordi han spiller uten vibrasjon i vibrafonen (dette hørtes ikke bra ut, men den som kjenner Gary Burtons måte å spille på vil forstå hva jeg mener). Saksofonisten Christian Weidner følger Refseths anvisninger til punkt og prikke, med en lys og fin tone, i slektskap med Jan Garbarek, men allikevel med personlighet. Bassist Matthias Pichler legger hele veien et fint bakteppe for de meditative låtene.

«Praying» er blitt en ettertenksom plate, som får lytteren i en rolig og god stemning, uten at det blir kjedelig. Favorittlåt? Den vakre «Snowy Weather».

Jan Granlie

Karl Ivar Refseth (vib), Christian Weidner (as, dodouk), Matthias Pichler (b)

Skriv et svar