Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARL SEGLEM

«JazzBukkBox»
NORCD

Saksofonisten, plateselskapsdirektøren og bukkhornspilleren Karl Seglem har i alle år gått sin egen vei. Han har spilt folkemusik med Utla, verdensmusikk med sitt eget band, og duo med Terje Isungset i Isglem. Han har skrevet dikt, og vært aktiv innenfor det kulturpolitiske. Og hele tiden har han gått sine egne veier. Spesielt er hans nære tilknytning til folkemusikken fra det norske vestland, og spesielt fra hjemplassen Årdal, stått hans musikalske hjerte nært.

Han har gjort en haug med plater i eget navn, og han har mottatt en rekke priser, både for sin innsats innenfor kulturlivet og som musiker.

På «JazzBukkBox» har han på ny gått sin egen vei.

Han startet prosjektet for å skape en interesse rundt bukkhornet og hans hans aktiviteter som musiker, komponist og poet, og som en slags «Goat Horn Maestro».  De viktigste målene for JazzBukk har vært å sikre at tilgang til større geitehorn, egnet for å lage instrumenter, opprettholdes i fremtiden. For å sikre at flere mennesker skal lære å lage og spille på geit horn, og for å fokusere på mer oppmerksomhet på en historisk ressurs representert ved geiter og geiteholdeti Norge, også som en matkilde.

Nå har han lansert en boks med tre album, pluss en DVD. Den første, «Worldjazz» er en samleCD inneholdene låter fra albumene «Femstein», «Urbs», «Ossides» og «Som spor». Den andre er kalt «Lærad – The Tree», og er en nyinnspilling, hvor bukkhornet står i fokus, mens den siste er med hans akustiske kvartett «Live in Germany».

DVDen er en gjennomgang av Seglems liv som musiker, hvor han forteller og spiller fra sine mange år som aktiv musiker. Mye natur fra Sogn, og mye interessant musikk.

Denne «premium»-boksen, hvor alt er signert av utgiveren, er bare tilgjengelig fra JazzBukk, og vil ikke bli solgt andre steder. JazzBukkBoxen er blitt laget med finansiering av ivrige lyttere, og gjennom Pledge Music, ble utgivelsen fullfinansiert før den ble produsert.

Dette er en ny måte å finansiere plateutgivelser på, på samme måten som Instant Composers Pool (ICP) gjorde det i forbindelse med deres boks med de fleste utgivelsene på ICP (over 50 CDer).

Vi starter med «Worldjazz», som på en strålende måte viser Seglems nære forhold til folkemusikken og hans tette bånd til verdensmusikken. Har samarbeider han med en rekke forskjellige musikere som har betydd mye for han opp gjennom årene. Og allerede fra start, med den fine «Endelaus slette», som jeg tror er fra bestillingsverket han gjorde for Vossa Jazz for et par år siden, setter han standarden for denne samlingen. Musikken er tett, med fokus på det folkemusikalske, men med klare referanser til jazzen og verdensmusikken. Og slik fortsetter det gjennom 11 strålende låter. Og selv om alt er hentet fra forskjellige innspillinger og musikalske opplevelser, så er det en helhet i materialet som jeg kan like. Vi får høre han både på saksofon og bukkhorn, musikken er variert og fin, og for den som ikke har fulgt Seglem opp gjennom årene, er dette den perfekte inngangen til hans svært interessante, musikalske landskap.

AndreCDen, «Lærad – The Tree» er viet bukkehornet. Her hører vi Seglem spille forskjellige bukkehorn, med horn hentet både fra den norske fjellheimen og fra antilope. Denne innspillingen er innspilt i 2013, og viser en mer eksperimenterende Seglem. Han har med seg flere av norges ledende jazzmusikere, som vokalistene Mari Kvien Brunvoll og Elin Rosseland, Erik Honoré og Øyvind Mathisen på electronics), Andreas Ulvo, Lars Jakob Rudjord og Reidar Skår på keyboards, perkusjonistene og trommeslagerne Hans Hulbærkmo og Jonas H. Sjøvaag.

Å bruke bukkehorn av forskjellige størrelser og utforming, skaper en helt egen musikalsk ramme. Her synes jeg Seglem bruker mulighetene til å lage mer avansert jazzmusikk, og musikk man ikke hører noe annet sted. Av og til høres bukkehornet ut som en trompet, andre ganger som en forkjølt saksofon, men hele tiden er det ytterst fascinerende og originalt.

På den tredje CDen, «Live in Germany», møter vi Karl Seglem Acoustic Quartet. Platen er kalt «Live in Germany», og er vel det nærmeste man får mulighet til å høre Seglem i jazzdrakt. I kvartetten finner vi pianisten Andreas Ulvo, bassisten Sigurd Hole og trommeslageren Jonas H. Sjøvaag, sammen med Seglem på tenorsaksofon, antiolope- og bukkhorn og vokal.

Ni låter hvor tre er komponert av Seglem, andresporet «Portugalsong» er gjort av José Santos, «Aaret hallar» er en norsk tradisjonell melodi, mens resten er gjort av kvartetten i fellesskap.

Her får vi en helt annen del av Seglems musikalske verden. Her er det lyrisk jazz for alle penga, med Seglem, og særlig Ulvo i front. Hele veien er musikken vakker, lyrisk og flott, selv om jeg synes kanskje lyden blir veldig live, med gjennomgående litt mye romklang. Men dette er hvordan denne musikken opplevdes under Tysklandsturneen høsten 2013, på klubbene Alte Sendessal i Bremen, Unterfahrt i Munchen, Kloster i Zehdenick og KFZ i Marburg.

Musikken er hele veien vakker, og jeg blir stadig like overrasket og imponert over Ulvos fine pianospill!

DVDen er en slags historiefortelling, hvor Seglem forteller om sitt liv som musiker og plateselskapsdirektør, med vakker musikk, og ikke minst vakker vestlandsnatur.

Til sammen er dette blitt et solid testament over de årene Seglem har fungert som musiker . Ideen med å gjøre en slikboks er god, og måten å finansiere den på, er kanskje den beste måten man kan gjøre det på i en tid med streaming og andre vederstyggeligheter.

Det eneste jeg savner er kanskje en booklet hvor Seglem forteller om prosjektet og hvordan det har vært mulig å gjennomføre det. Men det har jo egentlig ingenting med musikken å gjøre, så det lar vi ligge.

Et ytterst interessant og flott prosjekt, som Seglem og hans medsammensvorne skal ha all ære av!

Jan Granlie

Karl Seglem (ts, goat horn, antilope horn, v), Håkon Høgemo (hardanger fiddles), Gjermund Silset (b, ebow), Stefan Bergman (b), Bjørn Kjellemyr (b), Olav Torget (g, konting, boglava, kalimba), Georg Buljo (bouzouki, g), Hans Hulbærkmo (dr), Helge Norbakken (dr, perc), Erland Dahlen (dr, perc), Kenneth Ekornes (dr, perc), Kåre Opheim (dr, perc), Jonas H. Sjøvaag (dr, perc), Sigrid Moldestad (hardanger fiddle, v), Andreas Ulvo (p, keys, elec), Lars Jacob Rudjord (keys), Reidar Skår (keys) Øyvind Mathisen (elec), Mari Kvien Brunvoll (v, elec), Elin Rosseland (v, elec)Erik Honoré (elec)

One Response to “KARL SEGLEM”

  1. Kåre Thomsen

    Booklet med mye informasjon kommer ettersendt i høst til alle som kjøper Jazzbukkboxen. Inkludert navn på de som har vært med å støtte/kjøpe pledgemusicprosjektet. Så løp og kjøp!

    Svar

Skriv et svar