Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KARL SEGLEM

«Som spor»
NORCD 1445

«Alt lyd er inne i oss/me er der alt er inne i/all lyd er utanfor oss/me er det alt er utanfor».

Dette er innsideteksten i saksofonisten og bukkehornspilleren Karl Seglems innspilling av bestillingsverket han gjorde for Vossa Jazz i 2012. Teksten er fra saksofonistens dikt fra samlingen «Kvit frekvens, stille spor». Innspillingen er gjort i desember samme år, på Nasjonal Jazzscene i Oslo.

Jeg er en av de som i flere år har sagt at Seglem burde få i oppdrag å lage bestillingsverk på Vossa Jazz. Hans musikk passer perfekt inn i Vossa Jazz-ideen med å kombinere jazz og folkemusikk, noe Seglem har holdt på med siden tidenes morgen.

Med seg på dette prosektet har han Sigrid Moldestad på hardingfele og vokal, Håkon Høgemo på hardingfele, Lars Jacob Rudjord på keyboards, Andreas Ulvo på piano og keyboards, Stefan Bergman på bass og el.gitar og Kåre Opheim på trommer og perkusjon. Georg Buljo er for øvrig med som gjest på bouzuki på andresporet.

Å kombinere den norske folkemusikken med moderne jazz, er noe Seglem har holdt på med lenge. Etter min oppfatning, er han også en av de få som klarer å skape noe nytt ut av denne koblingen. Vanligvis blir det jazz med folkemusikkelementer, eller folkemusikk med jazzelementer, men Seglem klarer på mesterlig måte å lage «Seglem-musikk».

Utgangspunktet for de fleste låtene på dette prosjektet er en enkel melodi som ligger langt inne i folkemusikken. Etter hvert som låtene skrider framover, utvikler de seg og vokser mer og mer inn i jazzen, og innimellom swinger det temmelig voldsomt av musikken.

En viktig ingrediens, for å gjøre musikken litt mer rocka og publikumsvennlig, er Kåre Opheims trommespill. Ved hjelp av stødige rytmer er han med på å skru musikken inn i et rocka spor, som også leder musikerne videre.

Seglem selv er ikke den som stikker seg mest fram, men allerede fra starten legger han melodien med enten bukkehorn eller antilopehorn. Han gjør noen fine soloer, bl.a. på «Springar frå fjord», og for den som fremdeles er av den oppfatningen at Seglem er en Jan Garbarek-kopi, er det bare å sette seg ned med «Som spor», så får vi omsider slutt på den diskusjonen.

Seglem skriver komposisjoner som er inspirert av folkemusikken fra sitt hjemsted Årdalstangen, dvs. den vest-norske delen av folkemusikken. Moldestad og Høgemo er to av våre fremste utøvere av folkemusikk fra denne delen av Norge  (hør bare på introen til «Springar frå fjord», mens Rudjord, Ulvo, Opheim og Bergman er de som legger bakteppet for at dette kan swinge slik det gjør.

11 låter, hvor tredjesporet «Endelaus slette» har blitt en favoritt. Men sett deg ned med hele albumet. Det er strålende fra start til mål!

Jeg var til stede både på urfremføringen på Vossa Jazz og på liveinnspillingen på Nasjonal Jazzscene i Oslo, og begge konsertene var like strålende som plateinnspillingen. Så får vi håpe at flere arrangører tenner på denne musikken og lar den leve lenge i landet, og gjerne også «i land det er naturlig å sammenligne seg med». Jan Granlie

Karl Seglem (ts, goathorn, antilopehorn, v), Sigrid Moldestad (hardingfele, v), Håkon Høgemo (hardingfele), Lars Jacob Rudjord (keys), Andreas Ulvo (p, keys), Stefan Bergman (b, el.g), Kåre Opheim (dr, perc)

Skriv et svar