Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KEENROH

«XL»
EL NEGOCITO RECORDS

Bandet Keenroh, er i utgangspunktet et duoprosjekt mellom pianisten Thijs Troch og fløytisten Jam Daelman. De har base i Belgia og den flotte byen Gent, og derfra har de de senere årene eksperimentert med hvordan de to instrumentene kunne nærme seg hverandre. Det resulterte i debutalbumet «Keenro», som kompå Elneocitto records i 2014.

Nå vet jeg ikke helt om de føler at de er ferdig utstuderte i forholdet mellom piano og fløyte, men på deres nye innspilling, «Keenoh XL» omgir de seg med et ni-manns band. Hyer finner vi musikere fra flere av de mest kjente jazzensemblene fra Flandern-delen av Belgia, bl.a. Flat Earth Society, Jef Neve og Ifa Y Xango.

Denne utgaven av bandet hadde etter sigende stor suksess under Gent Jazz Festival i år, uten at hverken jeg aller noen andre i salt-peanuts-redaksjonen kan verifisere det.

Musikken kan karakteriseres som en blanding av moderne, klassisk musikk og fritt improvisert jazz. Og innimellom, i alt «kaoset», kan man nesten ane et politisk bakteppe av Belgia som stat. Et land som kan eksistere i mange måneder uten en regjering, må ha noe spesielt over seg.

Men i Flandern er man stolte og sterke, noe det ytterst friske ensemblet Flat Earth Society er et godt eksempel på.

Musikken er ekseperimentell, og innimellom kan det nesten høres ut som man søker rundt etter en stasjon på en riktig gammel radio, hvor forskjellige stasjoner som Happaranda, Lübeck og andre steder dukker opp med merkelige lyder. Men så finner man omsider en stasjon uten forstyrrelser, og det hele faller til ro med vakker musikk.

Vi legger merke til trompeteren Bart Maris, pianisten Thijs Troch, klarinettisten Marti Melia, saksofonisten Ruben Verbruggen og bassisten Laurens Smet, som bidrar med flott spill.

Dette er en temmelig annerledes nonett enn det vi er vant til å høre fra jazzhistoprien, men man skal ikke se bort fra at dette er et prosjekt vi vil høre mye mer om i tiden som kommer. Spennende og interessant!

Jan Granlie

Jan Daelman (fl), Thijs Troch (p), Bart Maris (tp), Marti Melia (cl, bcl), Ruben Verbruggen /as, bs), Thomas Jillings (ts, acl), Niels Van Heertum (euph), Laurens Smet (b), Teun Verbruggen (dr, elec)

Skriv et svar