Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KENNY WARREN TRIO

«in the heat»
WHIRLWIND RECORDINGS WR4757

Kenny Warren vokste opp i Denver, Colorado, hvor han allerede som ung ble inspirert av lokale trompetere som Ron Miles, Al Hood og Greg Gisbert. I 2002 flyttet han til New York for å studere jazz på SUNY Purchase, hvor han møtte samarbeidspartnere som Bobby Avey og JP Schlegelmilch. Etter eksamen i 2006 flyttet han til Brooklyn og ble raskt et aktivt medlem av den improviserende musikkscenen i den kreative bydelen. Han har spilt med en rekke av de toneangivende jazzmusikere i bydelen, så som Tony Malaby, Chris Speed, Angelica Sanchez og Brad Shepik.

Som komponist ble Warrens musikk for første gang lagt merke til på to album av instrumentalrockkollektivet NOOK. I 2010 dannet han bandet Laila og Smitty, oppkalt etter sin tante og onkel. Bandet startet med å spille country-blues-standarder og Warrens komposisjoner, og utviklet seg til et spennende avant-gardeband som ble omtalt som et «massivt ekte og uten tvil åpent og ærlig» ensemble. Laila og Smitty har gitt ut tre plater, den seneste i 2019. Samtidig fortsatte Warren å utvikle seg som en fri improvisator, og spilte i 2014 inn plate med kollektivet ZhirtZ n ZkinZ («Sulde») og i 2015 med Sandra Weiss-kvintetten på Leo Records.

I 2017 ga The Kenny Warren Quartet ut platen «Thank You For Coming to Life» (Whirlwind Recordings), hvor han virkelig fremstår som en kreativ og spennende komponist og solist. Albumet ble omtalt som som en plate fra et «fett, kreativt og ypperlig orkester … et strålende album … fantastisk» av Radio REC. I 2018 ga Warren ut «YLA (promnight)», en solokassett som ble resultatet av en serie hjemmeinnspillings-eksperimenter gjort på et kreativt besøk i California den vinteren. I april 2020 kom så Warrens siste plate til nå, som absolutt ikke bør bli det siste vi hører fra trompeteren. For trioplaten «in the heat», hvor han spiller med bassisten Matthias Pichler og trommeslageren Nathan Ellman-Bell, er virkelig en plate man skal merke seg.

Vi får servert sju komposisjoner, alle gjort av Warren, og hele veien er dette kreativ triomusikk som utmerker seg innenfor dagens jazz.

Man kan høre at Warren har lyttet mye til trompeteren og kornettisten Ron Miles, i tonen han har i hornet. Det er mye tradisjon fra eldre trompetere og kornettister i hans måte å spille på, og det er nesten så man bare venter på at han skal «dra av gårde» med en gammel, tradisjonell New Orleans-låt. Men Warren er en freejazz-utøver, som ikke ser seg tilbake i det han spiller. Innimellom kan man ane et slektskap også med Don Cherry, eller nyere musikere som Kirk Knufke og svenske Tobias Wiklund. Det vil si en litt «trang» tone i trompeten, som er tett på kornett-tonen, men hele veien med en kreativitet som fascinerer.

Ved siden av bandlederen, legger man spesielt godt merke til bass-spillet til Matthias Pichler. Det er hele veien tett på Warrens spill, og de kommuniserer nesten som siamesiske tvillinger. Og bak «leker» Ellman-Bell seg med løst og fint, og ikke minst, med kommenterende trommespill, som passer perfekt inn i settingen.

Da dette skrives er vi inne i sommerens varmeste dag her i København. Og selv om jeg har lyttet mye til denne platen i løpet av den senere tiden i det relativt dårlige sommerværet vi har hatt til nå, har platen hele tiden vært en stor inspirasjonskilde, og har vært med på å gjøre sommeren til en fin tid, tross temperaturen. Derfor er også tittelen, «in the heat» perfekt for innspillingen.

Noen av de gangene jeg har lyttet meg gjennom platen, har jeg tenkt litt på Henry Threadgills utmerkede trio, AIR, uten Threadgills særegne saksofon- og fløytespill. For mye av musikken heller mot det denne trioen gjorde i sin tid. Men her er det Warrens egne komposisjoner vi får høre, og med medmusikanter som passer perfekt inn i sammenhengen.

En utsøkt sommerplate, som vil bli spilt i heimen enten det er høst med sur vind og regn, eller på en vakker sommerdag som i dag.

Så det er bare å komme seg ut i solen. Gjerne med Kenny Warren Trios «in the heat» på ørene. For dette er en plate som vil bli spilt ofte av denne anmelderen.

Og er det noen festivalarrangører der ute som tar sjansen på å invitere et relativt ukjent band fra Sambandstatene over havet (når korona-epidemien er over), så er setet rett foran bandet opptatt! For dette er en trio jeg svært gjerne vil høre live. I en relativt liten klubb, tror jeg dette vil være himmelsk!

Anbefales på det sterkeste!

(Nå skulle jeg, selvsagt, ha delt flere videoer med trioen, men siden YouTube ikke lenger godtar å dele videoer med Danmark, så må du søke opp videoene selv. Det ligger flere gode eksempler ute på YouTube, hvis du ikke bor i Danmark).

Jan Granlie

Kenny Warren (tp), Matthias Pichler (b), Nathan Ellman-Bell (dr)

 

Skriv et svar