Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KJETIL HUSEBØ

«Steps»
OPTICAL SUBSTANCE OSP006

Det er noe med å sette sammen Rainbow studio, Jan Erik Kongshaug, en dyktig pianist og et Steinway-flygel som skaper magi. Vi vet hva som kommer ut av det, men kan ikke å sette ord på magien. Ordene mangler – det er bare musikken selv som kan beskrive den.

Denne kvadraturen har skapt mange slike magiske øyeblikk. Lista er like lang som den er høyt oppe, og platene som dette har skapt er blant mange av våre leseres favorittalbum.

Det norske uttrykket «å hoppe etter [Bjørn] Wirkola» er en etablert betegnelse på det nær umulige å gjøre noe, der hvor giganter har gått foran og vist veien. Betegnelsen stammer fra ski-VM i Oslo i 1966, på den tida da Bjørn Wirkola dominerte hoppsporten totalt. Etter favoritten Dieter Neuendorfs mislykkede hopp i Holmenkollen etter at Wirkola hadde hoppet bakken ned, har uttrykket blitt stående.

Når Kjetil Husebø, som mange kanskje først forbinder med en mengde elektroniske duppeditter, mens han skaper fascinerende organiske lydcollager, setter seg til Steinway D-flygelet hos Kongshaug en dag tidlig i desember 2014 for spontant å skape musikk, kommer selv Wirkola-uttrykket til kort. Men med den nye plata  Steps gjør ikke Husebø en «Neuendorf 1966».

På fjorårets plate Skyggespill tok han oss med på en hel-komponert reise inn i den elektroniske lydverden. Men nå er det det reint akustiske og hel-improviserte som gjelder. Husebø og et Steinway D, med Jan Erik Kongshaug bak spakene, begge på plass og klare i Rainbow. Så setter Husebø utfor ova-rennet.

La det være sagt med en gang: Husebø sitter i balanse i radien, treffer kanten fint og får fin høyde over kulen. Han flyr nedover og treffer tilstrekkelig med luft til at han stikker ut av bakken nederst i unnarennet. Han avslutter med et støtt Telemark-nedslag.

Ikke overraskende er det interessen for klanger som dominerer spillet og som skaper flukten i den. Og klangfargene og -dynamikken er også det som fanger interessen. Med et kvalitativt godt klaver, en dyktig pianist og en nær magisk lydtekniker får du en nærhet til klangflatene som du kan flyte inn i, la deg rive med av. En god stol og et anlegg satt opp for god lydgjengivelse, det er alt du trenger. Lukk øya – og ta stegene.

En liten perle av en plate har allerede blitt sluppet i år! Hvem kan hoppe etter Husebø?

Tekst: Johan Hauknes

1 Responses to “KJETIL HUSEBØ”

Skriv et svar