Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KJETIL JERVE/DREW GRESS/ JIMMY HALPERIN

«New York Improvisations»
DUGNAD REC DUGCD001

I juni 2015 var pianisten Kjetil Jerve i New York på et ferieopphold. På oppfordring droppet han innom studioet Oktaven audiO i den lille byen Mount Vernon rett nord for Bronx og New York. Og slikt blir det god musikk av.

Kjetil Jerve dukker stadig oftere opp når det er snakk om avantgardejazz/frijazz. Han har utviklet seg til en åpen og lyttende pianist, sist jeg hørte ham var i JazzINTRO-finalen i Molde for et par uker siden med hans egen Kjetil Jerve Trio.

Første gangen jeg hørte Jerve var i Grand-kjelleren under Kongsbergjazz for noen år siden. I deres serie Uhørt! gikk jeg for å høre duoen Kjetil Jerve/Kristoffer Eikrem og ble slått til bakken av Jerves Lennie Tristano-inspirerte pianospill. Her var en som virkelig hadde knekket Tristano-koden og gjort den til sin, tenkte jeg den gangen.

Siden har jeg hørt ham mange ganger, hvor han har framvist en sjangermessig bredde det står respekt av. Fra hans egen trio med sitt impro-spill, til de frie og harmoniske assosiasjonene han spiller med sammen med Eikrem. Dessverre fikk jeg på grunn av dårlig planlegging ikke med meg duoens samspill med Jimmy Halperin i Alexandraparken på Moldejazz’ første dag i år.

Det blir en slags trøst i å få tjuvlytte på kvartett-plata «New York Improvisations». For 19. juni 2015 spilte Kjetil Jerve med Jimmy Halperin på tenorsaksofon, Drew Gress på bass og N.N. på trommer. Et stjernelag var på plass for å leke. Resultatet er blitt fire spor – «Perceive», «Receive», «Observe» og «Enjoy» – som passer sammen som en firesatsers suite.

Jimmy Halperin er som kjent en Tristano-elev, han har lært av faderen selv, og av Sal Mosca og Warne Marsh. Men han har i tillegg utviklet det ved å integrere en spillestil som henter inspirasjon fra New York-undergrunnen på 1970-tallet, den såkalte Loft-scenen. Nærmest selvfølgelig er det også mye Coltrane i spillet hans. Drew Gress er kjent fra New York-scenen og er velkjent også i Norge fra samarbeid med bl.a. Tim Berne, Dave Douglas og Fred Hersch.

Trommeslageren som fyller ut kvartetten velger å framstå som anonym. Hvorfor vet jeg ikke, men jeg har mine mistanker om hvem det er. Jeg vil overlate til lytteren selv å gjøre sine egne vurderinger. La meg si det slik, det er en trommeslager som jobber svært godt sammen med Drew Gress, de har en interaktivitet og integrasjon som skaper en fantastisk bakgrunn for de to som er lagt i front i lydbildet, Halperin og Jerve.

Høydepunktene står i kø på plata. Det er en lekenhet, basert på musikalsk forståelse og teknisk dyktighet, som gir musikken en nærhet og umiddelbarhet som er nesten avhengighetskapende. Og Jerve er definitivt ingen junior i dette selskapet.

Den avsluttende Halperin-Jerve duoen «Enjoy» er en nytelse for enhver fan av Lennie Tristano. Det er ikke mulig å lytte til dette og minnes gode stunder med Tristano og Warne Marsh eller Lee Konitz. Men det er definitivt ingen kopi – dette er Jimmy Halperin og Kjetil Jerve anno 2015!

Plata slippes i løpet av de neste ukene, mens Kjetil Jerve turnerer i Japan. Her skal han blant annet gi en serie konserter med Kristoffer Eikrem og Jimmy Halperin. Konsertene er som trio og kvintett. Er du i nærheten av Tokyo, Kobe, Nara – forøvrig min favorittby i Japan, Nagoya eller andre steder de spiller i perioden 24. – 31. august 2016? Be there!

Johan Hauknes

Kjetil Jerve (p), Jimmy Halperin (ts), Drew Gress (b), N.N. (tr)

One Response to “KJETIL JERVE/DREW GRESS/ JIMMY HALPERIN”

Skriv et svar