Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KLIMAFORANDRINGER

«Slægt»
MOM EAT DAD MOMLP009

Jeg må innrømme at mitt kjennskap til det danske bandet Klimaforandringer, er rimelig begrensede. Bandet ledes av gitaristen og vokalisten Lars Bech Pilgaard, og med seg på denne originale platen, har han gitaristen Taus Bregnhøj Olesen, bassisten og vokalisten Peter Skibsted, keyboardisten Rasmus Kjær, trommeslageren Rune Lohse og trommeslageren Anders Vestergaard. I tillegg har de med gjesten Nicolai Kaas Claesson.

LPen er trykt i gjennomsiktig, orange vinyl, og informasjonen om hvem som spiller hva, ligger ved i et lite postkort inne i coveret. Tidligere har bandet, så vidt jeg forstår, kommet med innspillingen «Ånder», og den digitale «Maroc», som jeg ikke har noen kjennskap til fra før.

Klimaforandringer er et originalt band på den danske musikkscenen. Når jeg spilte denne platen første gang, fikk jeg en følelse av at dette var musikere som hadde hørt på gode, gamle Soft Machine, Traffic og andre britiske band fra studentmiljøene på 60- og 70-tallet. Dette er rock blandet med afro-beats, jazz og en slags haiku-poesi, som handler om våre skrøpelige liv på kloden per 2017.

Vi får seks låter, tre på hver side, og jeg synes at platen innehar mer enn nok variasjon og spenninger til at det er spennende å lytte til. Men musikken ligger i et helt eget landskap, og jeg kan ikke huske noen andre band som opererer i akkurat dette landskapet nå om dagen.

De trekker veksler fra en rekke populærmusikalske sektorer, hvor den britiske 60- og 70-tallsscenen er nevnt, det samme med afro-beat. Men det er også noe veldig hipt og moderne over det de gjør. Og jeg er overbevist om at Klimaforandringer kan bli store hos de yngre lytterne, som vanligvis hører på helt andre musikktyper enn meg. For det er mye av denne musikken som kan relateres til for eksempel islandske Sigur Rós, Björk og musikere i kretsen rundt Thundercat o.l. Musikerne gjør en fin jobb, og spesielt kan jeg like bass-spillet til Peter Skibsted, som holder det hele fint sammen.

Kanskje ikke en plate jeg kommer til å spille hver deg fram mot jul, men spennende å lytte til innimellom all jazzen.

Jan Granlie

Lars Bech Pilgaard (g, v), Taus Bregnhøj Olesen (g), Peter Skibsted (b, v), Rasmus Kjær (keys), Rune Lohse (dr, v), Anders Vestergaard (dr)

 

Skriv et svar