Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KLÖKKEBLÖMST

«[sic!]»
ILK 253CD

Den Danmarksbaserte trioen Klökkeblömst er ikke det bandet som viser seg fram i offentligheten for ofte. Dette er deres tredje innspilling som trio, etter «Klökkeblömst» (2013) og «Romantiker» (2014), men de tre musikerne, Peter Danstrup på akustisk bassgitar, Anders Banke på tenorsaksofon og Anders Provis på trommer, er svært aktive på hver sine hold i den danske jazzen.

Så kanskje vi kan kalle Klökkeblömst for et overskuddsfenomen, hvor de på mange måter har friminutt fra de mer «seriøse» prosjektene de jobber med til daglig. Ikke sånn ment at dette ikke er seriøs musikk, det er bare annerledes enn de prosjektene vi er vant til å høre de tre musikerne i.

Her er det relativt frie forløp i låter med de litt obskurde titlene «Sig», «Cig», «Sip», «Slip», «Zig», «Schtick», «Sick», «Sikh», «Swig», «Squib», «Simp», «Chic» og «Slick», noe som sier meg en del om at titler ikke er så farlige når det gjelder relativt fritt improvisert musikk av det slaget vi får høre her.

For den som ferdes på Glen Miller i Stockholm, på Blow Out i Oslo eller på 5e i København, bør denne type jazz være velkjent område. Her er det fint lite som er planlagt på forhånd. Man møter opp og begynner å spille. Det er en type musisering som kan gå fryktelig galt, eller det kan ende som en «once in a lifetime»-opplevelse.

På denne innspillingen synes jeg det meste fungerer. Spesielt synes jeg låta «Sikh» sitter fint. Men hele tiden klarer de tre å variere uttrykket og stemningen slik at det hele veien blir interessant musikk.

Anders Banke er en saksofonist som fungerer i de fleste sammenhenger, fra Pierre Dørge’s New Jungle Orchestra, via Stefan Pasborgs Odessa Five, til det nakne og spinkle miljøet i Klökkeblömst. Peter Danstrup er en av de virkelige veteranene p den Københavnske jazzscenen, med erfaring fra alt fra John Tchicai, via Six Winds (med Alex Riel og Marilyn Mazur) og Jan Kapersen Kvintet til Svend Asmussen, mens Anders Provis er en del av Barefoot-kollektivet, som vi tidligere har hørt med pianisten Jeppe Zeeberg og bassisten Peter Friis Nielsen samt saksofonisten Jesper Løvdal.

Musikken er fri og frank, og de tre kommuniserer fint på alle de 13 strekkene. Og jeg regner med at det ikke går lang tid før jeg kan tusle ned på 5e for å høre dem live. Det gleder jeg meg til.

Jan Granlie

Anders Banke (ts), Peter Danstrup (b), Anders Provis (dr)

Skriv et svar