Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KNUDSEN / RUDZINSKIS

«Space Big Band»
CHALLENGE RECORDS, DMCHR71393

Det er ikke så ofte vi her på salt peanuts* skriver om såkalte storband. Men å gå inn i det nye året med en målsetting om å skrive flere anmeldelser om storband, kan være en grei måte å møte det nye året med.

Space Big Band er et samarbeid mellom den latviske saksofonisten Toms Rudzinskis og den danske bassisten Kenneth Dahl Knudsen. Og for å sitere presseskrivet, så er denne innspillingen gjort «inspirert av det dype rommet og vår historie med romkunnskap – fra Galileo til Hawking, med omveier i geologisk tid og Keplers planetfrekvenser». Videre sier de at dette er «en gjenfortelling av romhistorien vår i musikkens universelle språk, en moderne elektroakustisk jazzsuite for et moderne jazzstorband».

Når det gjelder jazzstorband, så ligger nok mitt hjerte adskillig nærmere Gil Evans, Sun Ra, Vienna Art Orchestra og Italian Instabile Orchestra enn for eksempel større ensembler fra historien som Glenn Miller, Count Basie og andre som har vært med på å prege jazzhistorien. Til og med de mange versjonene av Duke Ellingtons orkester, blir ofte stående i hyllene når god storbandmusikk skal spilles på anlegget.

Men storband er så mye. Det kan være drivende arrangementer av for eksempel Neal Hefti-komposisjoner, eller det kan strekkes helt ut i andre enden, hvor vi finner for eksempel Italian Instabile Orchestra eller Instant Composers Orchestra (som riktignok ikke har full storbandbesetning, men allikevel).

Saksofonisten Toms Rudzinskis er en av Latvias ledende jazzmusikere og er blitt omtalt som «the most impressive discovery in Latvian jazz in the past years», mens Kenneth Dahl Knudsen er en av drivkreftene bar det (nye) blomstrnde jazzlivet i Aalborg, hvor han de senere årene har markert seg langt utenfor regionen.

Og det er ingen tvil om at Space Big Band er dyktige musikere som forstår den storbandmusikken de to har kommet opp med. Og på måten de spiller denne musikken på, synes jeg de beveger seg et godt stykke inn på Gil Evans revirområde, og særlig hans tid med Monday Night Big Band, som spilte hver mandag på New Yrok-klubben Sweet Basil i flere år.

De fremfører en musikk som like gjerne kunne vært gjort av et mindre ensemble. Men det blir ekstra energisk når 17 musikere «kliner til» og gir «bånn pinne» i disse 10 komposisjonene. Og i tillegg til fint ensemblespill, overrasker de med en rekke utmerkede solister, hvor man spesielt legger merke til Sebastian Boehlens varierte og fine gitarspill.

For storbandfantastene vil dette kanskje være en plate som vil utfordre en del, men for den som er ørlite skeptisk til de gamle «storbandguder», kan dette være et sted å starte utforskningen av den unge storbandmusikken.

Jan Granlie

Malte Schiller (cond.), Shems Bendali (tp), Dima Bondarev (tp, flh), Jakob Sørensen (tp), Johannes Böhmer (tr), Dustin Drews (as, EWI, fl), Toms Rudzinskis (as, ss, fl), Julius Gawlik (ts, cl), Ignaz Dinne (ts, ss), Leonie Freudenberger (bs, bcl, fl); Nils Marquardt (tb), Jonas Lindh (btb), Andrej Ugoljew (tb), Alistair Duncan (trb); Povel Widestrand (p, synth), Sebastian Boehlen (g), Kenneth Dahl Knudsen (el.b), Mathias Ruppnig (dr)

One Response to “KNUDSEN / RUDZINSKIS”

  1. Kenneth Dahl Knudsen

    Kære Jan!

    Det var da fantastisk! Jeg havde slet ikke set denne anmeldelse. Hvor er det bare fint. Tusind tusind tak!

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.