Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KORR

«Tombé de la voûte»
WE INSIST! RECORDS

KORR er et samarbeid i det frieste, musikalsk landskapet med den franske saksofonisten Michel Doneda, og de to italienerne, bassisten Andrea Grossi og trommeslageren Filippo Monico. Musikken er laget der og da, i Filippo Monicos kjeller den 18. januar 2019, og vi får fem frittgående «strekk», hvor lite eler ingenting er planlagt på forhånd.

Her har man bare startet, latt båndet gå, og sett hva resultatet av dette møtet ville bringe.

Michel Doneda har drevet med musikk siden han var 15 år i Harmonie Municipale og gjennom å spille i flere pop- og danseband hvor han spilte altsaksofon. I 1980, i Toulouse, skapte han saksofontrioen ‘Hic et Nunc’ med Steve Robbins og Didier Masmalet, og i samarbeid med Théâtre de l’Acte startet han l’Institut de Recherches et d’Echanges Artistiques (I.R.E.A.) bestående av skuespillere, poeter og musikere som alle var interessert i improvisasjonens muligheter. Samtidig spilte han i kollektivet G.R.I.M. i Marseille, pluss i ‘Tour de France’ organisert av Louis Sclavis. Der møtte han sangeren Beñat Achiary som han har fortsatt sitt musikalske forhold til i dag. Han fikk et nettverk av medmusikanter gjennom festivalen Chantenay-Villedieu og plateselskapet Nato, hvor han møtte andre med samme, store interesse for den fri improviserte musikken, så som Fred Van Hove, Steve Beresford, Lol Coxhill, Joêlle Léandre, Phil Wachsman og John Zorn. Og etter det har han reist rundt, nærmest i hele verden med sin frie musikkutfoldelse og han har samarbeidet både med malere, dansere, grafikere, videokunstnere og musikere.

Bassisten Andrea Grossi er å finne på flere utgivelser på selskapet We Insist! Records, og han har blant annet spilt med Bruno Chevillon, Misha Alperin, Franco D’Andrea, Gianluigi Trovesi, Sidsel Endresen, Marcus Miller, Tor Ytredal, Morten Halle, Barre Phillips, Eyvind Kang og en rekke andre., mens Filippo Monico kan skilte med å ha spilt med Tomeka Reid,Dimitri Grechi Espinoza Artistic Alternative, Gaetano Liguori, Giorgio Gaslini, Paolo Botti og en lang rekke andre italienske prosjekter.

Musikken vi får servert på «Tombé de la voûte» («falt fra hvelvet», eller lignende) er total fri improvisasjon, hvor de tre kommuniserer spontant og, tidvis, spennende. Men i denne type musikk, som oppstår i øyeblikket, skal det mye til for at alt «sitter». Men når det sitter her, så sitter det fint og tett. Doneda er en spennende saksofonist som her trakterer sopran- og sopraninosaksofon. Han legger seg aldri på noen melodilinjer i vanlig forstand, men «leker» seg med de to saksofonene tett opptil de andre musikerne, hvor vi spesielt legger merke til Grossis energiske bass-spill, som selv om det er fritt og freidig, også innehar mye substans som ligger tett på de andre musikerne. Og bak ligger Monico med løst trommespill og utstrakt bruk av diverse perkusjonsinstrumenter.

Dette fører til at musikken blir løs og ledig, og det hele høres lett og lyst ut. Det er rett og slett en plate det er hyggelig å lytte til, selv om musikken er ytterst fri.

Et spennende møte!

Jan Granlie

Michel Doneda (sopranino-s, ss), Andrea Grossi (b), Filippo Monico (dr, perc)

Skriv et svar