Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KOSMOS TRIO

«Brev til en ven»
APRIL RECORDS, APR104CD

Jeg føler, på mange måter, at April Records er det plateselskapet i Danmark som best tar hånd om unge musikere som beveger seg mest innenfor den mer tradisjonelle delen av jazzen. Og med tradisjonell mener jeg ikke «stråhatt og banjo», men det lyriske og vakre, gjerne fremført av pianotrioer, og som har naturen og landskapet som en slags rettesnor for musikken.

Og det siste tilskuddet til denne jazzsjangeren er Kosmos Trio, bestående av pianisten Frede Holger Thorsen, bassisten Harald Hagelskjær og trommeslageren Gustav Hagelskjær.

Pianisten Frede Holger Thorsen og trommeslager Gustaf Hagelskær møttes i 2017 gjennom sin deltakelse i Play!Ground, en utløper av European Jazz Orchestra, som de turnerte mye med. Da Gustafs yngre bror, Harald, ble invitert til en slags workshop hjemme hos Gustaf for å komponere musikk sammen, noe som igjen førte til at han ble med på akustisk bass og Kosmos trio var komplett.

«Den aller første gangen vi spilte sammen tenkte jeg at vi skulle gjøre dette resten av livet – og jeg mener det jeg sier», forteller Frede Holger Thorsen om denne workshopen.

Og det er en melankolsk og vakker innspilling de har laget. Og med tittelen Brev til en ven, snakker vi om et godt, gammelt brev, skrevet på papir, puttet i konvolutt og påklistret frimerke. For dette er ett eller flere brev til en god venn som aldri kunne vært gjort på mail eller messengers eller andre elektroniske måter.

Innspillingen er gjort i Finland Studio i Aarhus den 6. og 7. oktober 2021, og skal man gå ut fra musikken, så hadde høsten kommet til Jylland, tåken lå lavt og solen hadde gjemt seg.

For musikken er, som nevnt, melankolsk. Jeg føler de tre har et slags forhold til både Bill Evans, Tord Gustavsen og Esbjörn Svensson, selv om de selv sier at de i utgangspunktet var inspirert av Tigran Hamasyan og Avishai Cohen (og da tror jeg det må være bassisten og ikke trompeteren).

Alle låtene er laget av de tre i fellesskap, og hele veien er det en fin og nær kommunikasjon mellom musikerne. De har en klar og felles forståelse for hvor de vil musikalsk, og er du interessert i vakker, lyrisk pianotriojazz med skandinaviske røtter, så skal du sjekke ut denne innspillingen, med tre unge, dyktige musikere fra Danmark.

Jan Granlie

Frede Holger Thorsen (p), Harald Hagelskjær (b), Gustav Hagelskjær (dr)

Skriv et svar