Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KRZYSZTOF KOMEDA

«Knife In The Water»
SOUNDTRACK FACTORY 606366

Den polske pianisten og komponisten Krzysztof Komeda (1931-1969) er nok best kjent for sin filmmusikk, bl.a. til flere danske filmer, blant annet musikken til filmatiseringen av Knut Hamsuns «Sult» av Henning Carlsen, men især musikken til filmer av instruktøren Roman Polanski, bl.a. «Rosemary’s Baby», «The Fearless Vampire Killers», «Knife In The Water» og «Cul-de-sac». Denne utgivelsen som nå er kommet på Soundtrack Factory inneholder hele det opprinnelige soundtracket til Polanskis klassiske film, «Kniven i vannet» fra 1961 og som bonus har de like godt fylt på med Komedas musikk til filmene «Two Men And A Wardrobe» (1958) også av Polanski, og musikken til filmen «Opening Tomorrow» (1962) av Janusz Morgenstern.

Komeda hadde en viss dragning til den skandinaviske jazzen, og han var flere ganger og spilte i Sverige og Danmark. Første gang var i 1960 på Gyllene Cirkeln i Stockholm, og han spilte også på Jazzhus Montmartre i København.

Så platen er på hele 22 spor, hvor vi i de 13 første får høre Komeda på piano, Bernt Rosengren på tenorsaksofon, Roman Dylag og/eller Adam Skorupka på bass og Leszek Dudziak på trommer. Og det vi merker oss mest her, er Bernt Rosengrens fantastiske tenorspill. Vi får flere «takes» av flere av de viktigste låtene, og selv om flere av dem er beregnet på sekvenser i filmene, og hvor det ikke er tid og muligheter for å utbrodere og «fullføre» låtene, så får vi et godt innblikk i musikken til disse filmene.

I musikken fra «Two Men And a Wardrobe» hører vi Komedas sekstett med Stanislav Pudra (as), Jan Wróblewski (cl, bcl), Jerzy Milan (vibes), Jósef Stolarz (b) og Jan Zylber (dr) i en innspilling fra 1957, mens vi på «Opening Tomorrow» hører Wieslaw Eyssimont (tp), Jan Wróblewski (ts), Jósef Gowrych eller Jerzy Milan (vibes), Kalina Jedrusik (vocal).

Det er hele veien tydelig at her har man ikke brydd seg om å pynte på lyden noe sted, og mange av låtene blir i overkant korte, men selv med disse innvendingene, er det flott å høre låtene til en av Europas store jazzkomponister, fremført av store navn, blant annet innenfor den skandinaviske jazzen, og Bernt Rosengren spiller himmelsk på de fleste av disse opptakene. Så får vi bare leve med at musikken skulle passe inn i filmene.

Jan Granlie

Krzysztof Komeda (p), Bernt Rosengren (ts), Stanislav Pudra (as), Jan Wróblewski (cl, bcl), Wieslaw Eyssimont (tp), Jósef Gowrych, Jerzy Milan (vibes), Jósef Stolarz (b), Roman Dylag (b), Adam Skorupka (b), Leszek Dudziak (dr), Jan Zylber (dr), Kalina Jedrusik (v)

Skriv et svar