Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KU-UMBA FRANK LACY & MINGUS BIG BAND

«Mingus Sings»
SUNNYSIDE SSC 1407

Bassisten, komponisten, bandlederen og rebellen Charles Mingus har skrevet noe av den fineste jazzmusikken de siste 70 årene. Med sine workshop-band diverse prosjekter var han ansvarlig for en rekke strålende komposisjoner som står som påler i jazzhistorien.

Etter hans død fortsatte hans enke, Sue Mingus, videre med Mingus Big Band, som gjorde musikken til den salige bassisten. Den har kommet i mange former, men alltid har det vært samlet en rekke strålende musikere i bandet.

Nå har trombonisten Ku-Umba Frank Lacy tatt for seg et knippe Minguslåter og enten brukt Mingus’ egne tekster, eller det er andre som har satt tekster til musikken. For de fleste tror jeg det har vært ukjent at mange av disse komposisjonene har hatt en tekst. Derfor er det en interessant innspilling Lacy har gjort med Mingus-bandet.

Her får vi «Consider Me» med tekst av Langston Hughes, «Dizzy Profile» med tekst av Doug Hammond, «Goodbye Pork Pie Hat» med velkjent tekst av Joni Mitchell. Det same gjelder «Sweet Sucker Dance», «Dry Cleaner From Des Moines» og «Chair In The Sky», mens tekstene til «Invisible Lady» og «Jelly Roll» er gjort av Elvis Costello. Sue Mingus har satt teksten til «Moonlight», mens det resterende må Mingus sjølv stå ansvarlig for.

Mingus Big Band består av noen av de beste storband-musikere i USA, noe som gjør at det aldri er noe å utsette på musikken.Vi får strålende solistprestasjoner av bl.a. pianistene Helen Sung og David Kikoski, trombonisten Coleman Hughes, trompeteren Jack Walrath, saksofonistene Craig Handy, Wayne Escoffery og Alex Foster og barytonsaksofonisten Ronnie Cuber.

Men problemet dukker opp allerede fra start; vokalen til Ku-Umba Frank Lacy! Jeg synes det er fint at man lager en slik innspilling, men da synes jeg ikke det passer med en litt dårlig vokalist, som prøver å opptre som crooner. Lacy kan ikke betegnes som noen stor vokalist, uansett hvordan man tolker det. Riktignok fungerer det på en måte i «Goodbye Porkpie Hat», men det er ikke annet enn litt sjarmerende i enkelte partier, og rett og slett plagsomt andre steder. Nei, hold deg til trombonen, Lacy, det er det du kan!

Jan Granlie

Frank Lacy (v), Jack Walrath (tp), Alex Norris (tp), Lew Soloff (tp), Craig Handy (ts), Wayne Escoffery (ts), Ronnie Cuber (bs), Alex Foster (as, ss, fl, cl), Abraham Burton (ts), Brandon Wright (ts), Conrad Herwig (tb), Coleman Hughes (tb), Earl McIntyre (tb), David Kikoski (p), Helen Sung (p), Boris Kozlov (b), Mike Richmond (b), Donald Edwards (dr)

Skriv et svar