På 60- og 70-tallet var det et skjellsord, i alle fall i Norge, hvis noe ble betegnet som «polsk frijazz». Inn i den betegnelsen havnet all den musikken man ikke forsto, og ja, noe kom fra Polen, men overhodet ikke alt. I Polen var samtlige musikere man ble kjent med her i det såkallte «vesten», velutdannede musikere, som ikke fikk «representere» hjemlandet før de hadde gjennomført høyere musikkutdannelse, og hadde bevist at de kunne spille like godt som sine vestlige kolleger.
Jeg husker en gang, da jeg bodde i Molde, hvor man i restauranten på Hotell Alexandra, hadde hyret inn et polsk orkester for å spille dansbare «slägere» til et publikum av forretningsfolk som ville hygge seg etter middag. Vi som holdt på med jazzklubben i byen fikk nyss om at det var et polsk orkester som spilte denne måneden, og at de var jazzmusikere som gjerne ville spille noe annet enn det de måtte gjøre på «dansejobb». Derfor stilte vi opp en kveld for å sjekke ut hva det var. Og det var sant at det var dyktige musikere, så vi hyrte dem inn til en klubbjobb. Og sjelden har man sett mer fornøyde musikere enn den kvelden på Storyville Jazz Club! Endelig fikk de boltre seg med den musikken de egentlig elsket.
Og da man begynte å sjekke ut den polske jazzscenen, dukket det opp en rekke strålende og inovative musikere. Det er nok å nevne Krzysztof Komeda, Tomasz Stanko, Adam Makowicz, Zbigniew Namaslowski, Michal Urbaniak og Ursula Dudziak, som alle har hatt stor betydning for den polske og europeiske jazzhistorien.
Plateserien «Polish Jazz» har eksistert siden midten av 60-tallet, med innspillinger som blant andre, Komedas «Astigmatic», Bernt Rosengren og Komedas «Crazy Girl», Andrzej Trzaskowski Quintet, Stankos «Music For K» (et must i samlingen), Namyslowskis «Winobranie» og Makowicz pianosoloplate «Live Embers» fra 1975.
Nå er man kommet fram til Vol. 78 i serien, og den er gitt til altsaksofonisten Kuba Więcek Trio, og innspillingen «Another Raindrop». Her møter vi den unge altsaksofonisten sammen med bassisten Michal Beranski og trommeslageren Lukasz Zyta. Kuba Więcek er kun 22 år, men har allerede utviklet et spennende altsaksofonspill. Musikken har klare polske røtter, og hans landsmann Zbigniew Namaslowski kan innimellom godt høres i måten Więcek spiller på. I de raske låtene er han helt framme på tuppa med energisk og fint spill, mens han i balladene, som den fine «Dream about That Green Hill», spiller lystig og fint, som var det musikk til en eller annen barenefilm han fremførte.
Bassisten og trommeslageren er i første rekke med for å fylle ut en trio, og for å støtte og pushe Więcek framover. Men vi får også noen fine solier fra de to, og ensemblespillet deres fungerer perfekt. Men dette er unektelig Więcek plate. Og hele veien er dette original musikk, som ikke så veldig mange, her i vesten begir seg inn på. Jo da, det låter vestlig, noe annet skulle bare mangle, men man kan høre Więceks røtter til foregangsmusikerne fra den polske jazzhistorien lure i bakgrunnen. Og at Więcek og hans medmusikanter har mye å fare med, er hevet over enhver tvil. Hør bare på den fine «Back Home Feeling», som kunne gått rett inn på settlista til Henry Threadgills AIR-trio. Og Treadgills utmerkede trio, kan på mange måter være et fornuftlig sammenligningsgrunnlag for denne trioen. En litt lys og vennlig altsaksofon, en drivende god bassist og en trommeslager med store, lyttende ører, som sammen skaper fin musikk.
Więcek låt i saksofonen er voksen og velutviklet, og at dette er hans debutalbum, sier litt om hva vi kan vente oss fra denne unge herren. Vi gleder oss til fortsettelsen.
Jan Granlie
Kuba Więcek (s), Michal Beranski (b), Lukasz Zyta (dr)