Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KUHNAFAR-I

«Dub One»
PLAYGROUND PMF158LP

Kuhnafar-I er kunstnernavnet til hedersmannen Juhamatti Kauppinen, som mange vil kjenne som bookingsjef på Tampere Jazz Happening i Finland. Han er en person som er relativt opphengt på reggae og dub musikk, noe som kommer relativt godt fram i hans bookinger av festivalen. Han klarer alltid å få booket inn noe på den intime og fantastiske Klubi, som enten befinner seg et godt stykke inne i hans yndlingsmusikk, eller som ligger i grenselandet mellom reggae, dub og jazz.

Nå har han til og med utgitt sin egen musikk på plate, sammen med et godt knippe musikere, både fra lokalmiljøet i Tampere, og andre, blant andre trombonisten Samuel Blaser, som leverer strålende spill i de låtene han er med.

Og selv om Kuhnafar-I har tatt seg bryet med å oversette alle låtene fra finsk, som er språket han bruker på platen, til engelsk, for spesielt interesserte, så trenger man egentlig ikke å ha dem oversatt for å sette pris på denne sommerglade musikken, som ligger et godt stykke fra den musikken vi vanligvis bruker tid og energi på her på salt-peanuts*, men som kommer til å ljome ut fra høgtalerne mine og ut i nabolaget, når temperaturen er såpass på plussiden at man kan sitte utendørs med et godt glass hvitt, mens solen steker over Frederiksberg.

Tekstene på platen, som er skrevet av Markku Into, fremføres som dikt, som riktige dub-artister gjør det, over et stort komp av dub- og reggaemusikk. Og hele veien er dette originalt og spennende.
Kuhanfar-I har den perfekte stemmen til dette formålet. Og både melodiene og solistbidragene er som var de laget og fremført av Sly & Robbie, eller andre fra den delen av musikklivet.

Kauppinen har de senere årene hatt et ytterst originalt videoprosjekt gående, hvor han har fått personer han kjenner, gjerne fra det europeiske jazzmiljøet, lese tekster på finsk fra boken «Blues One», forfattet av Markku Into, noe jeg har en mistanke om at har vært et slags utgangspunkt for innspillingen (videoen kan sees som siste vedlagte video under).

«Dub One» er et godt bevis på at folk som booker programmene for våre favorittfestivaler, ikke nødvendigvis trenger å være jazznerder, men som også kan bruke tid og energi på andre deler av musikken. Jeg tror Kuhanfar-I vil overraske mange som kjenner han, med denne innspillingen. Samtidig bør også andre, som interesserer seg for denne typen musikk, få en god musikalsk stund med platen. Den er morsom, cool, forfriskende og sommerlig fra start til mål, og hvis du absolutt trenger den engelske teksten, så deler salt-peanuts.eu den gjerne med deg.

Jan Granlie

Kuhnafar-I (v, g, b, perc, keys, dr.prog, melodica, harm), Samuel Blaser (tb), Juhani Ahonen (tb), Hepa Halme (bs, ts, fl), Matias Topi (ts), Pekka Koivisto (as), Leroy Horsemouth Wallace (dr), Style Scott (dr), Hilla Olsson (v), Jäbä el Bruto (beatboxing)


Skriv et svar