Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

KULLHAMMAR / AALBERG / ZETTERBERG / MATHISEN

«Basement Sessions – vol.3 – The Ljubljana Tapes»
CLEAN FEED CF308CD

Kvartetten Jonas Kullhammar (saksofoner, fløyte), Jørgen Mathisen (tenorsaksofon), Torbjörn Zetterberg (bass) og Espen Aalberg (trommer) har spilt sammen fra tid til annen i flere år nå. Her er deres tredje CD, innspilt live på jazzfestivalen i Ljubljana i 2013, i serien Ljubljana Jazz Series, som er et samarbeid mellom plateselskapet Clean Feed og jazzfestivalen. Et naturlig samarbeid, kanskje, siden plateselskapsdirektør Pedro Costa også booker musikken på festivalen. To fluer i en smekk, der altså.

Musikken til kvartetten er energisk og pågående. Alle musikerne skriver fine låter, og alle fire musikerne vet hvilken retning man vil gå. Innimellom føler jeg at salige Don Cherry lurer i krokene, selv om det ikke er noen trompet med på platen. Det er allikevel noe med stemningen, energien og pågåenheten som minner om mye av det Don Cherry gjorde. Samtidig får man en følelse av Charles Mingus også. Særlig i de mer bluesaktige låtene.

De to saksofonistene er naturlig nok i front. Begge med fin teknikk og 60-tallet godt innenfor skjortekravene. Kullhammar er den med mest robust tone, ikke ulikt en del av 60-tallsheltene. Mathisen blir litt spinklere i uttrykket, men det tar han igjen i energien. Han er en musiker som har utviklet seg mye de senere årene, og en som passer perfekt inn i denne sammenhengen.

Bassist Zetterberg er stødigheten selv. Som en Charlie Haden på sitt mest energiske raser han avgårde, og bak det hele råder Aalberg grunnen med lydhørt spill som kommenterer, understøtter og styrer musikken.

Komponeringen er jevnt fordelt, men med en liten overvekt fra Aalberg, som har to komposisjoner, pluss at man gjøre Marilyn Mazurs «Fresk Baglæns».

Dette er utvilsomt en av de mest interessante og velspillende kvartetter i Skandinavia per i dag. Det er bare så synd at man hører dem altfor sjelden på klubber og festivaler rundt om, men det er det jo en enkel sak å gjøre noe med. En strålende kvartettplate!

Jan Granlie

Jonas Kullhammar (ts, soprillos, fl), Jørgen Mathisen (ts), Torbjörn Zetterberg (b) og Espen Aalberg (dr)

Skriv et svar