Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LADYBIRD ORCHESTRA

«Fly»
JAZZLAND, 377 940 7

Det er alltid spennende å sette på nye nordiske band, hvor musikerne er relativt ukjente for en som er mest oppdatert på hva som skjer på den unge, danske jazzscenen. Jeg hadde hørt om Ladybird Orchestra tidligere gjennom omtale i Norge, men jeg tror det bare var trommeslageren Veslemøy Narvesen jeg hadde hørt tidligere.

Sekstetten Ladybird Orchestra spiller, som det står på plateselskapets hjemmeside: «melodisk jazz med fengende melodier og uttrykksfulle tekster, men er også helt åpne for solid, utforskende improvisasjon». Bandet ble startet som et låtskrivingsamarbeid mellom vokalist Lisbeth-Anita Grimsø Olsen og pianist Liv Andrea Hauge i 2016. Etter å ha jobbet som duo i et år, ønsket de å teste låtmaterialet sammen med noen av vennene, noie som ble såpass vellykket at de senere ble Ladybird Orchestra. Da hadde de fått med seg bassist Karl-Erik Horndalsveen, tenorsaksofonist Runa Husøy, altsaksofonist John Rune Jakobsen og trommeslager Veslemøy Narvesen. Sammen lager de låter i skjæringspunktet mellom den melodiøse og moderne, nordiske jazzenog det friere uttrykket. Dette er musikere fra band som årets vinnere av JazzIntro,Kongle Trio, Mall girl, Damata, Ensemble Eliassen og Bye Lila, og de henter inspirasjoner fra mange internasjonale band fra de siste 20-30 årene.

Vi får åtte komposisjoner, hvor alle tekstene er gjort av Grimsø Olsen, som også har laget melodiene sammen med Hauge, og innspillingen er gjort i Ocean Sound Recordings, et av de mest idylliske platestudioene i Norge.

Musikken er preget av Grimsø Olsens vokal, som er utstyrt med en klar og fin stemme, og låtene er laget slik at de passer inn i hennes vokale register, uten at hun trenger å presse stemmen nevneverdig, noe som ofte skjer hvis det er andre komponister som har laget stoffet. Og sammen med Hauges fine pianospill, har de gjort «komp»-jobben enkel for de andre fire musikerne.

Musikken er ikke med på å sette nye standarder for den nyere jazzen, men hele veien gjennom, er det fin og melodiøs musikk vi får servert. Jeg er overbevist om at dette er et band som gjør lykke på livescenen hvor de presenteres. Og skal man ha en hyggelig kveld på jazzklubb, uten at musikken skal utfordre en altfor mye, er Ladybird Orchestra er godt valg. For hele veien får vi fine arrangementer, fint spill fra utmerkede musikere, men skulle jeg savne noe, ville det være at musikerne tok større sjanser, selv om saksofonist Runa Husøy (eller er det John Rune Jakobsen?) innimellom avleverer noen fine og friere solier, og Narvesens trommespill er noe av det friskeste man får på den unge, norske jazzscenen per i dag.

En fin plate, som minner om en del bandsammensetninger man hørt for en del år siden, da den nordiske jazzen virkelig begynte å gjøre seg sterkt gjeldende på det internasjonale markedet. Og Ladeybird Orchestra er nok et bevis på at det skjer spennende ting på den relativt unge, norske jazzscenen.

Jan Granlie

Lisbeth-Anita Grimsø Olsen (v), Liv Andrea Hauge (p, v), Runa Husøy (s), John Rune Jakobsen (s), Karl Erik Horndalsveen (b), Veslemøy Narvesen (dr)

Skriv et svar