Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

LARS JANSSON / THOMAS AGERGAARD

«Garden of Sounds»
ARTS MUSIC ARTSCD003

Lars Jansson er en av de store lyrikerne innenfor den svenske jazzen. Han er født i Örebro i 1951, men er nå bosatt i Ljungskile. Han har vært frilansmusiker i over 35 år og har samarbeidet med musikere som Jan Garbarek, Arild Andersen, Sinne Eeg, Radka Toneff, Steve Swallow, Lew Sollof, Bob Berg, Rune Gustafsson, Ulf Wakenius, Georg Riedel med flere, g ble den første jazzprofessor i Danmark i Aarhus i 1998. Hans egen trio, Lars Jansson Trio, har gjort turneer over store deler av verden, og deres langvarige samarbeid har resultert i mange, utmerkede utgivelser.

 

Den danske saksofonisten Thomas Agergaard har, siden 1992, utgitt en rekke plater i eget navn, men han har også medvirket i band som Embla, Ok nok Kongo, med Poul Borum, Andrew Hill, John Tchicai, P.O. Jørgens, med trioen Ginman, Blachman, Dahl og med Marilyn Mazur og Klavs Havman.

Og nå har de gått sammen om duoinnspillingen Garden of Sounds, som inneholder komposisjoner fra begge to, pluss den todelte suiten «Birds Flying». I tillegg har de lurt inn George Gerswins fine «I Loves You Porgy».

Og de starter med Janssons fine ballade «Garden of Sounds», som har det umiskjennelige Lars Jansson-preget over seg. Vakkert pianospill og fint saksofonspill. Og herfra og ut er dette en bvakker balladeplate som man bare kan lene seg tilbake og nyte hvert sekund av.

Janssons pianospill er, som alltid, en fryd å lytte til. Det skal sies at han ikke overrasker, men gir til beste pianospill av høy klasse, med et litt melankolsk anstrøk, særlig i hans egne komposisjoner.

Agergaard har en lys og klar tone i tenorsaksofonen, hvor jeg av og til kunne ha ønsket meg mer «tyngde», men det er fint nok. Og i Gerswins kjente «standard» fra Porgy and Bess, låter det nydelig.

De to delene av «Birds Flying», som de har skrevet i fellesskap, er adskilt med seks andre komposisjoner. Her er det fugler som er hovedtemaet, og i «Part 1» trakterer Agergaard altfløyte, noe han gjør til fullkommenhet. Og sammen med det friere spillet til Jansson, blir dette en nydelig del av suiten.

Og den første delen av suiten skiller seg temmelig mye ut fra resten. For mellom de to delene får vi Agergaards «Memories of Summer» og «Quiet View», som skaper en annen stemning enn suiten. Før de gjør Janssons fine «Recieving», som jeg mener å ha hørt med Janssons trio tidligere, både på plate og på konsert, før de gjør Janssons «Clear Seeing», hvor Janssons pianokollega Bengt Hallberg dukker opp i bakhodet på grunn av det lette og fine pianospillet.

«A Rare Italian Bird» er også gjort av Jansson, og viser Janssons nære forhold til fugler og fuglesang, før de gjør Agergaards «Moving Memories», som er en nydelig ballade som kommer til å nytes i solen framover sommeren.

«Birds Flying Suite II», med fire relativt korte «strekk», avslutter, også her med Agergaard på altfløyte. I de to delene av suiten før vi duoens fascinasjon av fuglesang, som låter som en nyankommet vår, og hvor de to gjør utmerkede forsøk på å beskrive det vi, fra tid til annen, fascineres av en tidlig morgen, eller etter et regnvær.

Dette er blitt en fin «konseptplate», som har fått nydelig innpakning av noen utsøkte komposisjoner av to av Sveriges og Danmarks beste jazzmusikere. Og med Gerswins bidrag, fullendes en utmerket plate på beste vis. Man kan jo nesten bli friluftsmenneske av å lytte til dette!

Jan Granlie

Lars Jansson (p, organ), Thomas Agergaard (ts, ss, afl)

Skriv et svar